Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tvrdá rana pre ruský vesmírny program: Kľúčový vedec utiekol na západ, vraj sa bál odhalenia

Danea Plasenciaová Zobraziť galériu (4)
Danea Plasenciaová (Zdroj: Twitter, SITA/AP/Alexander Nemenov)

MOSKVA - Vysoko postavený činiteľ ruského vesmírneho programu, ktorý denne prichádzal do styku s tajnými informáciami, sa rozhodol zostať na Západe, kam vycestoval pod zámienkou služobné cesty. Dôvodom zrejme boli sprenevery vo výskumnom ústave, ktorý dotyčný riadil a kde sa teraz koná audit. O "bezprecedentnom škandále" informoval ruský denník Kommersant.

Generálny riaditeľ výskumného ústavu vesmírnych prístrojov Jurij Jaskin požiadal z cudziny o zosadenie z funkcie. Podľa denníka bol naposledy videný v Grécku. Jeho pôsobenie ako riaditeľa v ústave, spadajúceho pod vesmírnu korporáciu Roskosmos, teraz preverí tajná služba FSB.

Útek pred trestom?

„Podľa všetkého sa (Jaškin) obával, že bude odhalené rozkrádanie rozpočtových prostriedkov, a preto radšej opustil krajinu pred začiatkom vyšetrovania,“ povedal denníku o možných motívoch riaditeľovej emigrácie nemenovaný zdroj. Jaskin sa podľa doterajších informácií nachádza v Grécku. Ruské úrady sa obávajú, že svoje vedomosti a informácie ponúkne Západu, od ktorého by mohol dostať politický azyl. 

Tvrdá rana pre ruský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Päťdesiatdvaročný šéf výskumného ústavu viedol kľúčový ústav vesmírnych prístrojov, kde vznikali prístroje pre lokalizáciu vojenskej techniky a ktorý obhospodaruje technické komponenty, vrátane ruského navigačného systému Glonass využívaného armádou. Okrem toho vybavoval aj komunikáciu pre vesmírnu korporáciu a mal prístup k tajným informáciám. 

Ušiel a poslal svoju rezignáciu

Už vo februári sa v médiách objavili správy, že vnútorné kontroly v Roskosmose, ktoré pravdepodobne nariadil sám prezident Vladimír Putin, viedli k spusteniu 14 trestných konaní. Rozkrádanie a korupcia sú pokladané za jednu z hlavných príčin neúspechov v ruskom vesmírnom programe. Jaskin bol riaditeľom až do polovice apríla, kedy sa ocitol v hľadáčiku vnútornej kontroly. 

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA (Alexander Nemenov/Pool Photo via AP) (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP))

Práve v tom čase vedenie naznačilo svojim partnerom, aby listy s informáciami posielali na meno iného funkcionára. Jaskin napriek tomu dostal povolenie na vydanie pasu a mohol vycestovať na zahraničnú cestu. Z nej sa však už nevrátil a poslal iba svoju rezignáciu.

Dôvody preskúma bezpečnostná služba

Dôvody jeho úteku preskúma ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), ktorá skúma aj okolnosti povolenie na cestu a vydania pasu. Kommersant naznačuje, že Jaskin sa rozhodol zostať v zahraničí v čase, keď sa v jeho ústave začal vnútorný audit iniciovaný šéfom Roskosmosu Dmitrijom Rogozinom. Podľa neho sa včasným zásahom audítorov podarilo odvrátiť spreneveru vo výške 2,3 miliardy rubľov (viac ako 29 miliónov eur).

„Ak sa na niečo iné príde, bude to mať za následok personálne opatrenia,“ varoval vtedy šéf Roskosmosu. Ústav tiež zaisťuje tiež kontrolu a odolnosť súčiastok a elektronických prístrojov vesmírnych aparátov voči kozmickému žiareniu. Jaskinov prípad podľa denníka povedie k zmenám v kádrovej politike v Roskosmosu. 

Viac o téme: Vladimir PutinRoskosmosJurij Jaskin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu