Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európa v panike, z Ruska tečie namiesto ropy nekvalitná brečka: Aj Transpetrol už zavrel kohútiky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: glob.sk)

VARŠAVA – Kvalita ruskej ropy, ktorá prúdi do severnej a strednej Európy, sa výrazne zhoršila. Spôsobuje to problémy rafinériám. Podľa obchodníkov a ruských činiteľov to uviedla agentúra Reuters. Rusko o tom vie, problémy údajne odstraňuje, Bielorusko však zastavilo dodávky ruskej ropy do Poľska. Slovenské ministerstvo hospodárstva ešte v o štvrtok o kontaminovanej rope nemalo informáciu.

Slovenský prepravca ropy, spoločnosť Transpetrol zastavila prepravu nekvalitnej ropy ropovodom Družba. Podľa podpredsedu predstavenstva a riaditeľa pre prevádzku a prepravu spoločnosti Transpetrol Martina Ružinského na základe aktuálnych informácií od ukrajinskej spoločnosti Ukrtransnafta o čerpaní ropy so zmenenými kvalitatívnymi parametrami na prečerpávacej stanici Brody spoločnosť Transpetrol požiadala svojich odberateľov o stanovisko k prevzatiu takejto ropy. „Na základe následného odmietnutia prevzatia takejto ropy spoločnosťou Slovnaft sme pristúpili s okamžitou platnosťou k technickej odstávke ropovodu medzi Slovenskom a Ukrajinou,“ zdôraznil Ružinský.

Zastavenie dodávok ropy bude podľa neho trvať až do vyriešenia vzniknutej situácie a prijatia adekvátnych opatrení na úpravu parametrov prepravovanej ropy. Slovensko sa tým pridalo k ďalším krajinám, ktoré odmietli odoberať nekvalitnú ropu z Ruska. Pred Slovenskom tak už urobilo Poľsko, Bielorusko či Nemecko. V stredu informovali bieloruské médiá, že našli v rope dovážanej z Ruska zvýšený obsah chloridu.

Slovensko na núdzových zásobách

Slovensko by malo bez dodávok ropy vydržať 92,6 dňa. Núdzové zásoby ropy u nás spravuje Agentúra pre núdzové zásoby ropy, ktorá vznikla pred šiestimi rokmi. Agentúra je záujmové združenie právnických osôb. V rámci svojich povinností agentúra udržiava núdzové zásoby pre Slovenskú republiku minimálne v zákonom stanovenom množstve zodpovedajúcom aspoň 90 dňom priemerných denných čistých dovozov ropy a ropných výrobkov. Núdzové zásoby musia byť nepretržite pripravené na pohotové vyskladnenie za účelom riešenia núdzových stavov.

Surovina, ktorá sa podľa českého denníka iDnes dostávala cez ruský prístav Usť-Luga a ropovodom Družba do Bieloruska, Poľska, Nemecka, Maďarska, Česka a na Slovensko, je kontaminovaná nadmernou hladinou organického chloridu, a to už od 19. apríla. Uvedená látka sa používa pri procese výroby, pred transportom ju však treba od ropy oddeliť, pretože môže poškodiť rafinérie. Podľa obchodníkov, ktorí sú partnermi niekoľkých popredných európskych spoločností, kolíšu hladiny organického chloridu medzi 150 – 330 časticami na jeden milión (ppm), zatiaľ čo maximum je podľa normy desať ppm. Zvyčajná úroveň je jeden až tri ppm.

MH SR vo štvrtok iba monitorovalo

Problém s kvalitou ropy agentúre Reuters potvrdilo ruské ministerstvo energetiky. Monopolný prevádzkovateľ ropovodov Transnefť sa snaží problém odstrániť čo najskôr. Bližšie sa k časovému rámcu ministerstvo nevyjadrilo. Podľa zdroja Reuters oboznámeného so situáciou by problém mohol byť vyriešený už do konca týždňa.

„Ministerstvo hospodárstva SR monitoruje situáciu. Rezort je v kontakte s prepravcom ropy, spoločnosťou Transpetrol, a. s, ako aj so spracovateľom – spoločnosťou Slovnaft, a. s. V súčasnosti MH SR nemá informáciu o výskyte nekvalitnej ropy na Slovensku,“ potvrdil ešte vo štvrtok pre Topky.sk odbor komunikácie MH SR.

Ku kontaminácii ropy dochádza v Rusku výnimočne. Výraznejšie znečistenie sa podľa obchodníkov objavilo asi pred desiatimi rokmi, avšak v menšom meradle. Tentoraz je však problém taký veľký, že rafinéria PKN Orlen v Poľsku a Nemecku, a tiež BP, Total a Shell zvažujú pozastavenie nákupu ruskej ropy prepravovanej ropovodom Družba, ktorá predstavuje veľkú časť ich dovozu.

Kto spôsobil kontamináciu?

Z prístavu Usť-Luga na pobreží Baltského mora vyplávalo najmenej päť kontaminovaných tankerov patriacich ropným firmám Rosnefť, Surgut a kazašským producentom. Ropu kúpili obchodníci a veľké spoločnosti, ako je Equinor, Vitol, Trafigura, Glencore alebo Total. Kupujúci zrejme budú žiadať odškodné, predbežnú žiadosť už odovzdali obchodným partnerom. Ruské ministerstvo energetiky uviedlo, že s Transnefťom pracuje na riešení problému vrátane dodávok ropy Bielorusku alternatívnymi cestami. O iných krajinách ani o prístave Usť-Luga sa nezmienilo. Ruskí predajcovia ropy žiadajú vysvetlenie od spoločnosti, podľa zdroja Reuters však zatiaľ bezvýsledne. Transnefť sa odmietol k veci vyjadriť. Zatiaľ nie je jasné, ktorý z ruských producentov kontamináciu spôsobil.

Európa v panike, z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Vo štvrtok bieloruská agentúra Belta oznámila, že pre znečistenie organickým chloridom Bielorusko zastavilo dodávky ruskej ropy do Poľska, ktoré ju odmietlo odoberať. „Dostali sme list od poľského prevádzkovateľa (ropovodu Družba), že rafinérie v Poľsku a Nemecku nemôžu prijímať a spracúvať ropu s takými ukazovateľmi,“ povedal pre agentúru Belta hlavný inžinier spoločnosti Gomeltransnefť Andrej Verigo. „Na západe je ropovod z (rafinérie) Mazyr úplne zastavený, kohútiky sú zatvorené.“

Poľské úrady uviedli, že kým sa záležitosť nevysvetlí a kým nebude vyčistený prepravný systém, bude Poľsko využívať ropu zo svojich zásob. Rafinérska spoločnosť PKN Orlen, ktorá je majiteľom českého Unipetrolu, uviedla, že výroba v rafinérii sa nezastaví a aspoň zatiaľ ani nebude obmedzená. Firma bude využívať ropu zo Saudskej Arábie, ktorá sa dopravuje po mori do Gdaňska a ďalej do rafinérie PKN Orlen v Plocku na severozápad od Varšavy. Agentúra Reuters uviedla, že import surovej ropy z Ruska prostredníctvom kľúčového ropovodu zastavilo i Nemecko.

Viac o téme: RopaTranspetrolDružba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu