Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krvavá nedeľa na Srí Lanke: FOTO Stovky mŕtvych a zranených, zaznelo 8 výbuchov, zlyhala polícia?

Srí Lanka. Zobraziť galériu (7)
Srí Lanka. (Zdroj: TASR/AP)

KOLOMBO – Pri útokoch na Veľkonočnú nedeľu prišlo o život prinajmenšom 207 ľudí a vyše 450 ďalších utrpelo zranenia. Medzi obeťami na životoch má byť podľa tamojšej televízie aj 36 cudzincov. Z oznámenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyplýva, že Slováci medzi obeťami neboli.

Viac ako 215 mŕtvych, vyše 450 zranených. Pod túto mimoriadne tragickú bilanciu sa podpísali dnešné teroristické útoky na Srí Lanke. Tie sa odohrali takmer súčasne, v priebehu pol hodiny. Ich terčmi sa stali tri katolícke kostoly a tri luxusné hotely. O niekoľko hodín neskôr sa ozvali ďalšie dva výbuchy na okraji hlavného mesta Kolombo, ktoré mali mať na svedomí útočníci, ktorí unikali z pôvodného miesta činu. Výbuchy zasiahli ubytovňu a policajtov, traja z nich prišli o život. Až na jeden útok na východe ostrova sa ostatné sústredili na metropolitné mesto a jeho okolie.  

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Za útoky majú byť zodpovední náboženskí extrémisti

Premiér Srí Lanky Ranil Wickremesingher novinárom povedal, že v súvislosti s útokmi bolo zatknutých osem osôb, všetci sú Srílančania. Vyšetrovatelia preverujú, či nemali kontakty do zahraničia. Z vyjadrenia tamojšej vlády vyplýva, že všetko nasvedčuje tomu, že všetky ataky boli koordinované a vykonala ich jedna skupina.

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Srílanské média uviedli, že tamojšie úrady pred desiatimi dňami dostali varovanie od šéfa polície, že sa chystajú samovražedné útoky na "prominentné kostoly". Pripravovať ich mala radikálna moslimská skupina, ktorá vlani na Srí Lanke poškodila budhistické sochy. Premiér ale tvrdí, že on tieto informácie vopred k dispozícii nemal. Doložil, že predmetom vyšetrovania bude aj to, prečo bezpečnostné zložky neprijali preventívne opatrenia.

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zdá sa, že občania Slovenska medzi obeťami neboli 

Zahynúť malo podľa miestnej televízie 36 cudzincov. Medzi potvrdenými obeťami sú traja Indovia, Portugalčan, dvaja Turci, traja Briti a dve osoby s dvojakým, britsko-americkým občianstvom. Srílanské ministerstvo zahraničných vecí zároveň uviedlo, že nezvestní sú prinajmenšom deviati ďalší zahraniční občania. Jednu obeť z Holandska potvrdil na svojom Twitteri holandský minister zahraničia Stef Blok. Ďalší mŕtvy pochádzal z Číny. Medzi identifikovanými obeťami nie je nijaký občan Slovenskej republiky, potvrdil to hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Boris Gandel. Podľa jeho slov je medzi obeťami jedenásť cudzincov.

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)


Sledovali sme ONLINE Jeden z najhorších útokov v dejinách: Hotely a kostoly na Srí Lanke zasiahli výbuchy


Úrady vydali zákaz vychádzania

V zasiahnutej krajine bol s okamžitou platnosťou vyhlásený celoštátny zákaz vychádzania. Platí do odvolania. Do utorka majú byť zatvorené aj všetky školy. Bezpečnosť posilnilo 300 vojakov, vykonalo sa množstvo bezpečnostných opatrení.

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

So Srí Lankou súcití celý svet

Srí Lanke vyjadrujú úprimnú sústrasť z celého sveta, vrátane Slovenska. Náš prezident Andrej Kiska útok označil za prejav nenávisti nielen proti kresťanom, ale celému ľudstvu. „Žiadne násilie šialených teroristov ospravedlňované náboženstvom nesmie zmeniť náš zápas o svet plný mieru a porozumenia. Nech sa udeje v ktorejkoľvek časti sveta,“ uviedol Kiska. Udalosť nenechala chladným ani premiéra Petra Pellegriniho. „Som zdesený z tej obrovskej a koncentrovanej nenávisti, ktorá dokáže niekoho priviesť k takýmto ohavným činom. Strata každého ľudského života bolí, ale smrť toľkých ľudí len pre akési zvrátené presvedčenie sa vymyká ľudskému chápaniu,“ napísal Pellegrini.

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Sústrasť vyjadrili aj predseda Európskej komisie, prezidenti Spojených štátov, Francúzska a Ruska, taktiež nemecká kancelárka a britská premiérka. Zármutok dal najavo aj pápež František. „Chcel by som vyjadriť svoju láskyplnú blízkosť ku kresťanskej komunite, ktorá bola zasiahnutá, keď sa zišla na modlitby, a tiež všetkým obetiam tohto krutého násilia,“ povedal Svätý Otec z loggie Baziliky sv. Petra. „Zverujem Pánovi tých, ktorí tragicky zomreli a modlím sa za zranených a všetkých tých, ktorí trpia v dôsledku tejto dramatickej udalosti,“ dodal.  

Terčmi útokov sa stali tri päťhviezdičkové hotely Shangri-La, Cinnamon Grand a Kingsbury. Kostoly svätého Šebestiána, svätého Antona a kostol v meste Batticaloa. Ide o miesta hojne navštevované turistami.

Viac o téme: Srí LankaTeroristiÚtokKostoly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu