Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyšetrovanie požiaru Notre-Dame napreduje: TOTO je najpravdepodobnejšia príčina nešťastia

Notre-Dame
Notre-Dame (Zdroj: TASR/AP/Christophe Petit Tesson, Pool)

PARÍŽ - Najpravdepodobnejšou príčinou mohutného požiaru, ktorý v pondelok večer zničil časť parížskej katedrály Notre-Dame, bol elektrický skrat vnútri tohto objektu. Vo štvrtok to pre francúzske médiá vyhlásila osoba z prostredia vyšetrovania tohto prípadu, ktorá si však priala zostať v anonymite.

Ide zatiaľ podľa neho len o odhad vyšetrovateľov. Ešte stále totiž nemajú zelenú na to, aby vstúpili do objektu a začali v ňom pátrať po príčinách vzniku požiaru. Do budovy ich pustia až po tom, ako to bude pre nich bezpečné, uvádzajú francúzske médiá.

Parížska prokuratúra v stredu vyhlásila, že vyšetrovanie požiaru katedrály Notre-Dame zatiaľ neprinieslo nič, čo by naznačovalo, že išlo o trestný čin. Vyšetrovatelia vypočuli do stredy približne 40 osôb, z veľkej časti pracovníkov podieľajúcich sa na prebiehajúcej renovácii chrámu.

Katedrála Notre-Dame bude zatvorená najbližších päť až šesť rokov. V stredu to oznámil jej správca, biskup Patrick Chauvet. Francúzsky premiér Édouard Philippe medzičasom vyhlásil medzinárodnú architektonickú súťaž na opätovnú výstavbu špicatej veže katedrály. Celkové náklady na renovačné práce zatiaľ nie sú vyčíslené. Prezident Emmanuel Macron povedal, že chce, aby bola katedrála obnovená do piatich rokov.

Macronov cieľ obnoviť katedrálu do piatich rokov však nemusí byť podľa niektorých odborníkov reálny. Hlavný architekt katedrály v Kolíne nad Rýnom Peter Füssenich, ktorý dohliada na jej rekonštrukciu, si myslí, že obnovenie katedrály Notre-Dame môže trvať aj niekoľko desiatok rokov. Súdi tak podľa vlastných skúseností z Kolína. Tamojšia katedrála bola výrazne poškodená počas bojov 2. svetovej vojny a jej rekonštrukcia nie je ešte celkom hotová ani teraz, teda po viac ako sedemdesiatich rokoch.

Požiar zachvátil katedrálu Notre-Dame v pondelok večer. Popolom ľahla ikonická veža v strede budovy, strecha katedrály i časť klenby. Zachrániť sa podarilo fasádu, dve hlavné zvonové veže a kamennú konštrukciu stavby.

Viac o téme: Notre-DamePríčina požiaru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu