Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obrovská tragédia na ostrove Madeira: VIDEO Havaroval autobus plný turistov, hlásia mŕtvych

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Makaj)

LISABON - Najmenej 28 obetí a niekoľko zranených si vyžiadala nehoda turistického autobusu na portugalskom ostrove Madeira. Informovala o tom spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na miestne médiá.

K nehode došlo v pobrežnom meste Canico na juhovýchode ostrova. Vodič tam v zákrute zrejme stratil kontrolu nad vozidlom. Autobus potom vyšiel z cesty a vo svahu sa prevrátil na jeden z domov.

Medzi mŕtvymi je 11 mužov a 17 žien, ide o nemeckých turistov, napísal na svojom webe denník Diário de Notícias s odvolaním na Felipa Sousu. Podľa starostu vodič a sprievodca, obaja Portugalci, sú zranení. Ako vážne, ale Sousa neoznámil. Agentura DPA uvádza, že nemecké úrady zatiaľ informácie o nemeckých turistoch nepotvrdili.

Nehoda autobusu v Portugalsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/TVI)

Na záberoch portugalských médií vidieť prevrátený biely autobus obkľúčený hasičmi. Podľa agentúry Reuters miestna televízna stanica SIC informovala, že na miesto nešťastia následne dorazilo 19 sanitiek. 

Všetky obete havárie pochádzajú z Nemecka

Všetkých 28 obetí havárie autobusu na portugalskom ostrove Madeira pochádza z Nemecka. Oznámil to v stredu starosta okresu Santa Cruz Filipe Sousa, píše agentúra DPA.

Sousa pre stanicu RTP3 povedal, že pri tragickej nehode turistického autobusu zomrelo 11 mužov a 17 žien, pričom všetci pochádzali z Nemecka. Vodič autobusu i turistický sprievodca vyviazli so zraneniami. Niekoľko ďalších turistov previezli so zraneniami do nemocnice v meste Funchal. Koľko pasažierov sa v čase nešťastia v autobuse viezlo nebolo bezprostredne známe.

Nehoda autobusu v Portugalsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/TVI)

K nehode došlo v pobrežnom meste Canico na juhovýchode ostrova. Vodič stratil v zákrute kontrolu nad vozidlom a to sa prevrátilo na dom, napísali miestne médiá. Na záberoch portugalských médií vidieť prevrátený biely autobus obkľúčený hasičmi. Podľa agentúry Reuters miestna televízna stanica SIC informovala, že na miesto nešťastia následne dorazilo 19 sanitiek.

Tragédiu komentujú Merkelová aj Juncker 

Portugalské úrady odstránili vo štvrtok pomocou dvoch žeriavov z úbočia svahu turistický autobus, ktorý sa v stredu večer v zákrute prevrátil a zrútil zo svahu. Pri nehode v pobrežnom meste Canico na portugalskom ostrove Madeira zahynulo 29 ľudí a ďalších 28 sa zranilo. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

Autobus viezol výpravu nemeckých turistov, okrem nich sa mali vo vozidle nachádzať ešte portugalský vodič a sprievodca. Väčšinu mŕtvych a zranených preto zrejme tvoria občania Nemecka. Obete majú byť identifikované predbežne v sobotu, uviedla na tlačovej konferencii riaditeľka nemocnice v meste Funchal Tomasia Alvesová. Dodala, že medzi zranenými sú aj dvaja občania Portugalska. Deviatich zranených už z nemocnice prepustili.

Minister zahraničných vecí Nemecka Heiko Maas ešte vo štvrtok odcestuje na ostrov Madeira spolu s tímom lekárov a psychológov. Stretne sa tam s ľuďmi, ktorí nehodu prežili. Nemecká kancelárka Angela Merkelová prejavila nad tragickou udalosťou "smútok a šok". Vo štvrtkovom vyhlásení vyjadrila "úprimnú sústrasť všetkým rodinám, ktoré pri tejto tragédii prišli o svojich blízkych".

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Merkelová povedala, že dúfa, že zranení, ako aj ich príbuzní, sa čo najskôr zotavia z fyzických zranení i z psychického šoku. Zároveň sa poďakovala portugalským záchranárom, ktorí sa v neľahkých podmienkach podieľajú na odstraňovaní škôd po havárii. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker prijal správy o nešťastí takisto s hlbokým zármutkom. "Naše myšlienky sú pri obetiach," povedal Juncker. Zraneným poprial skoré uzdravenie.

K nehode došlo v stredu o 18.30 h miestneho času (19.30 h SELČ) v pobrežnom meste Canico východne od regionálneho hlavného mesta Funchal na juhovýchode ostrova. Vodič stratil v zákrute kontrolu nad vozidlom a to sa prevrátilo a zrútilo sa z priľahlého svahu na dom. Priamo na mieste tragédie zomrelo 17 žien a 11 mužov. Ďalšia žena podľahla zraneniam po prevoze do nemocnice. Podľa agentúry Reuters boli cestujúci občania Nemecka vo veku približne 40-60 rokov. Vo vozidle sa viezlo 55 pasažierov. Medzi mŕtvymi ani zranenými nie sú nijaké deti.

Viac o téme: NehodaAutobusPortugalskoMadeira
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu