Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mohlo sa z Notre-Dame zachrániť viac? VIDEO Hasiči našli ohnisko požiaru až 23 minút po alarme

Pred a po
Pred a po (Zdroj: YouTube)

PARÍŽ – Pri veľkých tragédiách vychádzajú najavo zlyhania, keď je už neskoro. To je aj prípad ohňom poškodeného parížskeho chrámu Notre-Dame. Darmo plakať nad rozliatym mliekom, no podľa všetkého sa ničivý požiar v parížskej katedrále nemusel tak rozšíriť, keby…

Parížsky prokurátor Rémy Heitz v utorok oznámil, že hasiči boli privolaní do katedrály o 18.20, takmer pol hodiny pred úplným prepuknutím požiaru. V katedrále sa vtedy spustil alarm. Ale po prvej kontrole vyhlásili, že nie sú schopní nájsť nijaký dôkaz o požiari. Hasiči zostali v Notre Dame a nakoniec objavili oheň v sieti drevených trámov pod strechou katedrály - až o 18.43. Nedokázali ho však ihneď uhasiť.

A hoci štyristo parížskych hasičov udatne bojovalo s plameňmi po celú noc, oheň bol dlhodobo silnejší než prúdy vody. Tých 23 minút, počas ktorých mal oheň čas sa rozhorieť, bude teraz zamestnávať mnohých vyšetrovateľov. "Vyšetrovanie bude dlhé a zložité," dodal Rémy Heitz. "Prebieha vypočúvanie svedkov."

Je priam zázrak, že veľký organ, socha Ježiša na kríži, rozetové okná i obrazy vyšli z tragédie väčšinou nepoškodené, ale mnohé z nich sú zadymené či zasiahnuté vodou. 

Viac o téme: PožiarNotre Dame
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu