Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lodná katastrofa a totálne spackaná záchranná akcia: VIDEO hrôzy, 304 mŕtvych, najmä študentov

Pátranie po obetiach kórejského trajektu Sewol. Zobraziť galériu (4)
Pátranie po obetiach kórejského trajektu Sewol. (Zdroj: Youtube/Storyful)

ČINDO/PRAHA - Juhokórejský trajekt Sewol s výtlakom 6800 ton, na ktorého palube bolo 476 osôb, stroskotal 16. apríla 2014 na ceste k ostrovu Čedžu. Katastrofa si vyžiadala životy 304 cestujúcich a členov posádky. Väčšinu cestujúcich tvorili študenti strednej školy na školskom výlete, zachrániť sa podarilo iba 172 pasažierov či členov personálu.

Najväčšie tragédie a najničivejšie katastrofy roka 2014: Pády lietadiel, vražedné útoky aj sila prírody!

Jedným z dôvodov vysokého počtu obetí bola aj pomalá a neprofesionálna záchranná akcia pobrežnej stráže. Posádka potápajúcej sa lode zase spočiatku pasažierom nariadila, aby zotrvali na svojich miestach. Trajekt sa však rýchlo prevrátil a ľudia sa už potom nestihli dostať z podpalubia. Miestne úrady tiež sprvu chybne informovali o tom, že všetci študenti na lodi boli zachránení, zmätok nastal aj v prípade identifikácie tiel obetí.

Smútok za zosnulými
Zobraziť galériu (4)
Smútok za zosnulými  (Zdroj: SITA)

Tragédia trajektu Sewol, ktorá patrí medzi najvážnejšie nešťastia v Južnej Kórei za posledné desaťročia, viedla k národnému smútku i hľadaniu vinníkov. Vtedajšia juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, ktorá bola v korupčnom škandále v apríli 2018 odsúdená na 24 rokov väzenia, sa za nešťastie niekoľkokrát ospravedlnila. Premiér Čong Hong-wong v súvislosti s kritikou riešenia nehody trajektu rezignoval a juhokórejskí poslanci v novembri 2014 schválili plán na rozpustenie pobrežnej stráže a odovzdanie jej povinností ďalším vládnym agentúram.

Pátranie po posledných deviatich
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Majiteľ trajektu Sewol, miliardár Ju Pjon-un, bol v júni 2014 po niekoľkomesačnom pátraní nájdený mŕtvy. V novembri toho istého roku poslal juhokórejský súd kapitána trajektu I Čung-soka, ktorý opustil loď medzi prvými a ktorému hrozil trest smrti, na 36 rokov do väzenia a v apríli 2015 mu bol trest sprísnený na doživotie. Vysoké tresty odňatia slobody dostalo aj ďalších 14 členov posádky.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že nešťastie s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila séria rôznych faktorov ako preťaženie lode, zle upevnený náklad či chyby neskúsenej posádky. Skupina 354 členov rodín 118 študentov v roku 2015 podala žalobu proti vláde a prevádzkovateľovi trajektu. Za nešťastie podľa súdu nesie zodpovednosť štát aj prevádzkovateľ.

Kapitán trajektu
Zobraziť galériu (4)
Kapitán trajektu  (Zdroj: SITA)

Pátracím tímom sa podarilo nájsť telá 295 obetí. Hlavnou požiadavkou rodín obetí bolo vyzdvihnutie vraku trajektu, ktorý spočíval na ľavom boku v hĺbke 44 metrov pod hladinou, čo sa podarilo v marci 2017.

Juhokórejský súd v júli 2018 rozhodol, že vláda aj prevádzkovateľ trajektu Sewol musia odškodniť rodiny viac ako 300 obetí nešťastia. Za každého zosnulého pasažiera musí vláda a prevádzkovateľ trajektu zaplatiť 200 miliónov wonov (cca 156-tisíc eur). Ďalších 40 miliónov wonov (cca 31 250 eur) potom dostane každý rodič a menšie sumy pripadnú iným rodinným príslušníkom.

Najväčšia lodná katastrofa v dejinách okrem vojen sa stala pri filipínskych brehoch 20. decembra 1987, kedy sa filipínsky trajekt Doňa Paz zrazil s tankerom Victor južne od Manily. Pri následnom požiari horľavého nákladu zahynulo 4386 ľudí. Najznámejšou lodnou katastrofou je potopenie britského parníka Titanic pri svojej prvej plavbe po zrážke s ľadovcom v apríli 1912. Vtedy zahynulo 1517 ľudí.

Viac o téme: TrajektJužná KóreaSewol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu