Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Opitý Slovák zrazil v Írsku chodca (†42): Do kruháča sa rútil rýchlosťou 120 km/h a zbabelo ušiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ENNIS - Súd v írskom meste Ennis poslal v pondelok do väzenia na štyri roky Slováka Reného Mika (21) za nebezpečnú jazdu, pri ktorej spôsobil smrť chodca (†42). Na rováši mal toho dosť, okrem viac ako dvojnásobne prekročeného rýchlostného limitu jazdil bez vodičského oprávnenia, pod vplyvom alkoholu a na aute, ktoré si zobral bez povolenia jeho majiteľa. Najhoršie však je, že so spolujazdcom utiekli z miesta nehody a neposkytli zranenému mužovi pomoc.

Slováci v Británii sa podieľali na znetvorení chlapčeka (3) kyselinou: Trojicu odsúdili na 12 rokov

Sudca Gerald Keys uložil mladíkovi 4-ročný trest odňatia slobody plus dvojročnú podmienku a 15-ročný zákaz vedenia motorového vozidla. Portál independent.ie informoval, že k nehode došlo 26. októbra 2016 okolo desiatej hodiny v noci v meste Ennis.

Podľa záberov z bezpečnostných kamier kráčal Eugen McNamara po chodníku pri kruhovom objazde. René Miko za volantom BMW sa rútil rýchlosťou 120 km/h, hoci v tejto časti mesta bola povolená iba 50-tka. Podľa vyšetrovateľov sa vôbec nesnažil znížiť rýchlosť. Predtým, ako chodca zrazil, ešte nabúral do iného auta, ktoré sa niekoľkokrát prevrátilo. Po nehode z miesta činu aj so svojím spolujazdcom ušiel a McNamaru nechal napospas osudu. Dvojica sa snažila utiecť cez neďaleký park, ale zadržal ich policajt, ktorý bol svedkom incidentu.

Bývalý hráč, tréner a manažér hurlingového klubu Eugen McNamara skonal o niekoľko dní v nemocnici v dôsledku traumatického poranenia hlavy spôsobeného kolíziou. Miko pri prvom vypočúvaní využil svoje právo mlčať a k vine sa nepriznal. Až potom, čo forenzná expertíza zo vzoriek DNA na airbargu vodiča potvrdila, že šoféroval on, pripustil, že mohol sedieť za volantom, ale nevie si spomenúť, ako sa vôbec dostal do auta. Vôbec si vraj nepamätal, čo sa stalo. Jeho obhajca uviedol, že nebol nikdy predtým súdne trestaný, je mladý a má dobrý charakter.

Sudca Keys uviedol, že Miko pochádza zo Slovenska, má deväť súrodencov a mal ťažké detstvo v súvislosti s postavením svojej rodiny, ako aj utrpením pokračujúcej rasovej diskriminácie v domovine. Do Írska prišiel v roku 2006, keď mal deväť. V súčasnosti so svojou partnerkou čaká druhé dieťa.

Sudca vyhlásil, že žiadny trest nemôže vrátiť čas a zmierniť stratu, ktorú utrpela rodina McNamarovcov. Brat obete Stephen uviedol, že stále prežívajú nočnú moru. Eugen mal ďalších troch bratov a hoci mal vlastný dom, každý večer chodieval k rodičom na večeru, aby sa porozprávali o novinkách. Práve z nej sa vracal domov, keď ho zrazilo auto. Kreslo pri rodinnom stole je teraz prázdne ako neustála pripomienka...

Viac o téme: NehodaVäzenieSúd ÍrskoRené Miko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu