Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poplach! Z južnej Moravy sa šíri kliešť pijak lužný, pre psy môže byť jeho prisatie sa smrteľné!

Dermacentor reticulatus, pijak lužný. Zobraziť galériu (5)
Dermacentor reticulatus, pijak lužný. (Zdroj: Facebook)

BRNO - Ešte pred rokom o existencii tohto vzácneho druhu kliešťa vedeli len odborníci. Názov pijak lužný českému obyvateľstvu veľa nehovoril. Nebezpečný kliešť dokáže nakaziť psy smrteľnou chorobou babeziózou. V Brne nedávno objavili prvý klinicky potvrdený prípad, u nás sa ich už v minulosti vyskytlo viac.

Vlani veterinári potvrdili prvý prípad babeziózy, ktorou sa pes stopercentne nakazil v Česku. Koncom minulého roka ju podľa českého denníka iDnes odhalili na brnianskej klinike Jaggy. „Majiteľ sa pohyboval so psom v okolí Židlochovíc a Břeclavi. Klinický obraz bol typický – s apatiou, nechutenstvom, horúčkou a tmavým močom,“ popísala veterinárka Jana Křivánková prípad pre časopis Veterinárstvo. Vďaka správnej diagnostike a rýchlej liečbe sa odborníkom podarilo psa zachrániť.

Tohto psíka sa v Česku podarilo zachrániť.
Zobraziť galériu (5)
Tohto psíka sa v Česku podarilo zachrániť.  (Zdroj: Facebook)
Verejnosť začala pijakovi lužnému venovať pozornosť až potom, čo vedci z brnianskej Veterinárnej a farmaceutickej univerzity odštartovali rozsiahlou štúdiu a kampaň Nájdi pijaka, ktorá má nálezy živočícha podrobne zmapovať. A po roku prináša prvé výsledky. Absolútne najviac pijakov ľudia odhalili v apríli a v máji, čo je zvyčajný vrchol aktivity týchto živočíchov. Čoskoro teda nastane obdobie, keď budú najviac útočiť.

Nasaté samičky pijaka lužného založia novú kolóniu.
Zobraziť galériu (5)
Nasaté samičky pijaka lužného založia novú kolóniu.  (Zdroj: Facebook)

Kým kliešť obyčajný je hrozbou pre človeka pre prenos kliešťovej encefalitídy a boreliózy, pijak lužný je postrachom psov. Dokáže u nich vyvolať babeziózu, chorobu podobnú malárii. Prečo je vlastne taký nebezpečný? Človeka neohrozuje, ale pre psy môže byť jeho uhryznutie bez včasnej liečby smrteľné. Nakazený kliešť pri prisatí sa prenesie na telo zvieraťa mikroskopického parazita, ktorý napadá jeho červené krvinky. Choroba sa u psa prejavuje slabosťou, zvracaním, horúčkou a ďalšími príznakmi.

Česká republika bola donedávna považovaná za územie bez výskytu psej babeziózy a klinické prípady vždy súviseli najmä so Slovenskom, Maďarskom, Poľskom alebo Ukrajinou.

Miesta najnovšieho výskytu v Česku.
Zobraziť galériu (5)
Miesta najnovšieho výskytu v Česku.  (Zdroj: Facebook)
V Česku sa tento kliešť historicky vyskytoval len na Břeclavsku – medzi riekami Dyje a Morava. Nálezy z posledného roka však ukazujú, že sa územie výskytu pijakov podstatne zväčšuje. David Modrý z českého Ústavu patologickej morfológie a parazitológie Fakulty veterinárneho lekárstva uvádza, že aj jediná samička nasatá krvou môže stačiť na založenie mikropopulácie v odľahlom regióne. Zmapovaniu výskytu pomohla práve kampaň, ktorú jeho tím spustil. Za veľmi pravdepodobné miesto výskytu ďalších prípadov sa považuje celý Juhomoravský kraj a najmä regióny južne od diaľnic D1 a D2.
Nenápadný a veľmi nebezpečný.
Zobraziť galériu (5)
Nenápadný a veľmi nebezpečný.  (Zdroj: Facebook)
Liečba choroby pritom nemusí byť účinná. Terapiu akútnych prípadov môže značne skomplikovať fakt, že v Českej republike nie je doteraz registrovaný terapeutický prípravok s imidocarbom na liečbu babeziózy. Na Slovensku sa babezióza lieči hospitalizáciou psa, antibiotikami a transfúziou. Veľmi dôležitá je prevencia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu