Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Srdcervúce FOTO! Identita obetí besnenia neonacistického teroristu: Sú medzi nimi aj deti

Mladíček s nevinnou tvárou. Masový vrah. Zobraziť galériu (10)
Mladíček s nevinnou tvárou. Masový vrah. (Zdroj: Twitter)

CHRISTCHURCH - Pätnásť z jeho 50 obetí identifikovali zdrvení príbuzní, no mnohých sa ešte nepodarilo identifikovať a niektorí sú nezvestní. Medzi mŕtvymi je aj palestínsky chirurg doktor Amdžad Hamid (†57) ktorý sa so svojou ženou presťahoval na Nový Zéland a futsalový brankár Kuvajtu Atta Elayyan (†33), ktorý sa nedávno stal otcom.

Skvelý hráč futsalu a čerstvý otec Atta Elayyan
Zobraziť galériu (10)
Skvelý hráč futsalu a čerstvý otec Atta Elayyan  (Zdroj: Twitter)
Sebavedomý austrálsky terorista Brenton Tarrant (28) obvinený z vraždy sa v sobotu ráno objavil na súde s úškrnom na tvári. Vo dvoch mešitách v Christchurchi spáchal doteraz najtragickejšiu masovú vraždu v histórii Nového Zélandu. Medzi jeho obeťami je bangladéšska žena Husna Parvin, ktorá sa snažila ochrániť svojho ochrnutého manžela na invalidnom vozíku. 

Husna Parvin chránila ochrnutého manžela.
Zobraziť galériu (10)
Husna Parvin chránila ochrnutého manžela.  (Zdroj: Twitter)

Zomrel aj trojročný Mucad Ibrahim – v náručí svojho otca a vedľa brata, ktorý prežil len preto, lebo sa tváril, že je mŕtvy.  

Malý Mucad (†3) utekal pred vrahom, no guľka si ho našla.
Zobraziť galériu (10)
Malý Mucad (†3) utekal pred vrahom, no guľka si ho našla.  (Zdroj: Twitter)

50 ľudí je mŕtvych, 36 v nemocnici, 11 z nich bojuje o život. Ďalších 60 ľudí ostáva na oficiálnom zozname nezvestných osôb. Zúfalá prosba o informácie sa prelína s poctami pre mŕtvych, tisíce ľudí v celej krajine trúchlia. V Pakistane sa dnes konal večerný protest, medzi obeťami bolo totiž päť Pakistancov. Mnohí protestujúci držali transparenty s fotografiami obetí a s tvárou vraha. Protesty sa konali aj v tureckom Istanbule, ktorý odsúdil násilný útok. Pri útoku bol tiež zabitý najmenej jeden Jordánec a dvaja sú vážne zranení a v kritickom stave.  

Plačúci muž v Turecku, kde sa konala spomienka.
Zobraziť galériu (10)
Plačúci muž v Turecku, kde sa konala spomienka.  (Zdroj: Twitter)

Obete streľby na Novom Zélande

Mucad Ibrahim (3), Abdullahi Dirie (4), Sajjad Milne (14), Chalid Mustafa a jeho syn Hamza (16), Najim Rašid a jeho syn Talha (21), Ansi Karippakulam Alibava (25), Atta Elayyan (33), Harún Mahmúd (40), Husne Ara Parvin (42), Mohammad Imran Chan (47), Amdžad Hamid (57), Linda Armstrong (65), Hadži-Daud Nabi (71), Lilik Abdul Hamid (neznámy vek), Ašraf Ali (neznámy vek).

Nezvestní: Vora Ramiz (28), Farhadž Ahsan (30), Modžammel Hoq (30), Abdelfattah Qasem (59), Ali Elmadani (66), Syed Džahandad Ali (34), Hussain Al-Umari (36), Osama Adnan (37), Kamel Darwiš (39).

Najim Rašid sa pokúsil vytrhnúť vrahovi zbraň.
Zobraziť galériu (10)
Najim Rašid sa pokúsil vytrhnúť vrahovi zbraň.  (Zdroj: Twitter)

Najim Rašid z Abbottabadu v Pakistane, hrdina, ktorý sa snažil vytrhnúť strelcovi v Christchurchu zbraň, bol vážne zranený. Urýchlene ho previezli do christchurchskej nemocnice, kde však zomrel.

Chirurg Amdžad Hamid prišiel na Nový Zéland za lepším životom.
Zobraziť galériu (10)
Chirurg Amdžad Hamid prišiel na Nový Zéland za lepším životom.  (Zdroj: Twitter)

Zo 48 pacientov prijatých do nemocnice bolo teraz prepustených sedem osôb. Chirurg Robert Robertson potvrdil, že štyria pacienti zomreli počas transportu do nemocnice. V 12 operačných sálach sa pracovalo celú noc. Mnohé obete budú potrebovať nepretržitú starostlivosť.

Len 14-ročný výborný študent Sajjad Milne.
Zobraziť galériu (10)
Len 14-ročný výborný študent Sajjad Milne.  (Zdroj: Twitter)
 

Najmladšia obeť mala tri roky

Pri piatkovom teroristickom útoku na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch zahynuli ľudia vo veku od troch do 77 rokov. Medzi osobami zastrelenými útočníkom sú najmenej štyri ženy.

Vyplýva to zo zoznamu obetí, ktorý koloval medzi pozostalými, uviedla v noci na nedeľu tlačová agentúra AFP. Zoznam je podľa nej zatiaľ neúplný a podrobnosti úrady verejne nepotvrdili. Napriek tomu dokumentuje medzinárodný rozmer tejto tragédie, keďže sa v ňom nachádzajú osoby pochádzajúce z rôznych častí moslimského sveta alebo zástupcovia dvoch generácií danej rodiny.

Srdcervúce FOTO! Identita obetí
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

Celkový počet potvrdených obetí na životoch stúpol v sobotu na 50 po tom, ako v jednej z mešít, ktoré boli terčom útoku, našli ďalšie telo. Vo viacerých nemocniciach sa stále nachádzalo 36 ľudí, ktorí utrpeli sčasti ťažké zranenia. Dve osoby sa naďalej nachádzali v ohrození života, uviedla agentúra DPA.

Spomínaný zoznam obetí na životoch obsahuje mená 44 mužov a štyroch žien. Údaje o dvoch usmrtených osobách tak zatiaľ chýbajú. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vyhlásila, že zoznam je zatiaľ neformálny a "zostane taký dovtedy, kým nebude zavŕšená formálna identifikácia obetí".

Z turistu fanatik

Z útoku strelnou zbraňou je podozrivý 28-ročný austrálsky pravicový extrémista Brenton Tarrant, ktorý čelí obvineniu z vraždy. Polícia v súčasnosti vychádza z predpokladu, že ide o jediného páchateľa. Ďalšie dve osoby, ktoré boli zadržané v piatok, zrejme s týmto útokom nemajú nič spoločné.

Brenton Tarrant navštívil od roku 2011 do roku 2018 Turecko, Pakistan, Japonsko, Indiu, Severnú Kóreu, Bulharsko, Srbsko, Chorvátsko, Čiernu Horu a Bosnu a Hercegovinu. Mená hrdinov týchto národov si napísal na svoju zbraň. Je tam aj meno českého kráľa Žigmunda. Kedysi mierumilovný cestovateľ sa v istom momente stal posadnutý teroristickými útokmi, ku ktorým došlo v Európe od roku 2016 do roku 2017. Jeho zverejnený manifest je naplnený neonacistickou ideológiou a nenávisťou voči moslimským ľuďom.

Tarrant, ktorý sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe, sa doposiaľ nenachádzal na žiadnom zozname osôb sledovaných bezpečnostnými službami. V prípade usvedčenia z mnohonásobnej vraždy mu hrozí doživotné väzenie.

 

Viac o téme: VrahNový ZélandTarrant49 obetí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu