Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tornádo v Nemecku: VIDEO Prírodná katastrofa ničila domy, zasahovala aj armáda!

Tornádo v Nemecku. Zobraziť galériu (2)
Tornádo v Nemecku. (Zdroj: YouTube/WetterOnline)

AACHEN – Stredajšie tornádo zničilo niekoľko desiatok domov a privodilo zranenia necelej desiatke ľudí, pričom piati z nej skončili v nemocniciach. Neobvyklý jav v polovici marca vydesil najmä ľudí žijúcich v západonemeckej obci Roetgen ležiacej pri hraniciach belgických hraniciach. Živel je zachytený na amatérskych videách.

Prírodná katastrofa v stredu večer zasiahla najmä mesto Roetgen, ktoré sa nachádza na západe Nemecka, v blízkosti hraníc s Belgickom.

Informáciu, že búrka dosiahla silu tornáda, potvrdila Nemecká meteorologická služba (DWD). Pre odhad sily a intenzity tornáda používajú meteorológovia najčastejšie tzv. Fujitovu stupnicu, ktorá rýchlosť víru kategorizuje na základe charakteru vzniknutých škôd. Včerajšie tornádo dosiahlo jej prvý stupeň.

Tornádo, ktoré hasiči označili ako "krátke, ale prudké", poškodilo asi 40 domov, dvom z nich úplne strhlo strechu. „Päť ľudí bolo ľahko zranených, štyria z nich boli hospitalizovaní,“ povedal v stredu večer hovorca hasičského zboru v regióne Aachen. Požiarnici evidovali aj vyvrátené stromy, niektoré z nich poškodili autá.

V základnej škole v meste Roetgen bolo zriadené centrum starostlivosti, desiatky občanov museli prenocovať u priateľov či v hoteli. Podľa odhadu hasičov prechodné ubytovanie potrebovalo približne 30 ľudí.

Hasičská a záchranná služba bola nasadená s viac ako 200 ozbrojenými silami.   

Na snímke pohľad na tornádo 13. marca 2019 v nemeckom Roetgene.
Zobraziť galériu (2)
Na snímke pohľad na tornádo 13. marca 2019 v nemeckom Roetgene.  (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: NemeckoTornádo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu