Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Krásne gesto USA: Do zdevastovanej Venezuely mieri humanitárna pomoc

Humanitárna pomoc USA pre Venezuelu Zobraziť galériu (5)
Humanitárna pomoc USA pre Venezuelu (Zdroj: TASR/AP Photo/Fernando Vergara)

CARACAS - Kamióny s humanitárnou pomocou zo Spojených štátov, smerujúce do krízou postihnutej Venezuely, dorazili vo štvrtok na kolumbijsko-venezuelskú hranicu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Kamióny, naložené škatuľami s núdzovými potravinami a liekmi, vošli do kolumbijského mesta Cúcuta, ktoré od Venezuely oddeľuje len rieka. O zásielky humanitárnej pomoci požiadali venezuelskí opoziční lídri. Zaviazali sa, že pomoc privedú na územie ťažko skúšanej krajiny aj napriek námietkam kritizovaného venezuelského prezidenta Nicolása Madura.

Humanitárna pomoc USA pre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fernando Vergara)

Politický boj vo Venezuele sa teraz sústreďuje na to, či Maduro umožní vstup humanitárnej pomoci na územie svojej krajiny. Opozičný líder Juan Guaidó vyhlásil, že pomoc je nutná, lebo obyvatelia Venezuely zápasia s nedostatkom základného tovaru. Maduro popiera, že tam vládne humanitárna kríza, a tvrdí, že Venezuela nie je krajina žobrákov. Venezuelská armáda zabarikádovala most medzi oboma susednými štátmi a snaží sa tak pomoc zastaviť.

Humanitárna pomoc USA pre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fernando Vergara)

Výzva ministrov EÚ a Lat. Ameriky

Ministri z vyše desiatich európskych a latinskoamerických krajín vyzvali vo štvrtok na "slobodné, transparentné a dôveryhodné prezidentské voľby" vo Venezuele, ktoré by mohli byť riešením tamojšej odvíjajúcej sa politickej krízy. Táto Medzinárodná kontaktná skupina na stretnutí v Uruguaji uviedla, že je odhodlaná nájsť "mierové, demokratické" východisko z mocenského boja medzi venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom a opozičným lídrom Juanom Guaidóom, a to "bez použitia sily".

Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

Politická patová situácia nastala v období, keď sa Venezuela zmieta v ekonomickej kríze, sprevádzanej hyperinfláciou a nedostatkom potravín či liekov, pripomenula tlačová agentúra AFP. Osobitný vyslanec USA pre Venezuelu Elliot Abrams žiada, aby venezuelský prezident Maduro opustil svoju krajiny a zároveň odovzdal moc prechodnej vláde. Abrams vo Washingtone novinárom povedal, že Spojené štáty neuprednostňujú žiadnu konkrétnu krajinu, do ktorej by mal Maduro odísť, ale poznamenal, že kritizovaný venezuelský prezident má "priateľov" na Kube a v Rusku.

Vyslanec Abrams takisto vo štvrtok dodal, že aj ďalšie krajiny, ktoré však nemenoval, sú ochotné Madura prijať, ak sa vzdá moci. Abrams ešte informoval, že USA zrušili víza nemenovaným členom venezuelského Ústavodarného zhromaždenia, keďže Washington sa snaží stále vyvíjať na Madura tlak, aby moc odovzdal predsedovi opozíciou ovládaného Národného zhromaždenia Juanovi Guaidóovi.

Viac o téme: USAVenezuelaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu