Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Utajovaný atentát na vodcu ZSSR: Vojak pálil po kolóne áut s kozmonautmi, chcel zabiť Brežneva

Leonid Brežnev Zobraziť galériu (7)
Leonid Brežnev (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Ruské médiá si v utorok pripomenuli 50. výročie neúspešného atentátu na niekdajšieho sovietskeho vodcu Leonida Brežneva, ku ktorému došlo pri ceste vládnej kolóny do Kremľa na stretnutie so sovietskymi kozmonautmi. Útok z januára 1969, ktorého strojcom bol leningradský vojak Viktor Iljin, sa minul účinku, pretože auto s komunistickým predákom buď zmenilo trasu alebo bolo zaradené na chvoste kolóny. Iljin bol označený za nepríčetného a odsúdený na 20 rokov, z väzenia vyšiel v roku 1990.

Bohatstvo legendárneho vodcu ZSSR: Brežnev mal privilégiá, o ktorých smrteľníci mohli len snívať

Teraz 71-ročný dôchodca žije zabudnutý v jednoizbovom byte v Petrohrade. Svoj útok dvoma pištoľami podľa médií vykonal z politického presvedčenia, ale jeho jedinou obeťou sa stal vodič sprievodného vozidla Ilja Žarkov. Policajt na motocykli a kozmonauti Georgij Beregovoj a Andrijan Nikolajev boli zranení.

Viktor Iljin

Портрет

Atentát pripravoval pol roka, povedal Iljin v rozhovore pre web denníka Komsomoľskaja pravda. Od príbuzného si vypožičal uniformu policajného seržanta, ktorá mu uľahčila pohyb v stráženom priestore. Iljin strieľal na druhý a tretí automobil v kolóne, kde, ako predpokladal, mal sedieť Brežnev. Vystrieľal 11 nábojov, päť ich zostalo v zásobníku.

Utajovaný atentát na vodcu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Svoj čin ani dnes neľutuje, hoci zánik Sovietskeho zväzu ho mrzí, povedal ruskému denníku. V krajine v komunistickej ére postrádal pluralitný systém, slobodné voľby a súkromné ​​podnikanie. Dodnes je však obdivovateľom revolucionárov Che Guevaru a Fidela Castra. Sympatie vraj cíti aj voči bývalému prezidentovi USA Johnovi Kennedymu, ktorý sa stal obeťou atentátu.

Namiesto Brežneva chcel vo vedení štátu vidieť Michaila Suslova, vtedy hlavného ideológa režimu. Za relatívne mierny trest vraj vďačí vtedajšiemu šéfovi obávanej tajnej polície KGB Jurijovi Andropovovi, ktorý podľa Iljina chápal, že hrdelný proces s atentátnikom na šéfa strany nemožno pripustiť.

Utajovaný atentát na vodcu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Cestu kolóny do Kremľa priamym prenosom prenášala televízia, ktorá musela vysielanie po streľbe náhle ukončiť. V médiách bol incident popisovaný ako útok na kozmonautov, nikto ale podľa ruských médií vtedy nepochyboval o tom, že terčom mal byť Brežnev.

Viac o téme: Atentátútok KremeľLeonid Brežnev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu