Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Hrozivá scéna na Václavskom námestí: Muž (54) sa polial horľavinou a zapálil

Václavské námestie
Václavské námestie (Zdroj: Twitter/Hasiči Praha)

PRAHA - Na Václavskom námestí v Prahe sa polial horľavinou muž a následne sa zapálil. Okoloidúci ho uhasili. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24.

Päťdesiat rokov od činu študenta, ktorý otriasol Československom: Jan Palach si vybral krutú smrť

K incidentu došlo okolo 15.00 h v hornej časti Václavského námestia pod jazdeckou sochou svätého Václava. Podľa prvotných informácií sa muž narodený v roku 1964 polial neznámou látkou a zapálil. Okoloidúci oheň uhasili, uviedla na Twitteri Polícia ČR. 

Podľa Zdravotníckej záchrannej služby, ktorá zasahovala na mieste, má muž popálených približne 30 percent povrchu tela, v dôsledku čoho ho uviedli do umelého spánku. Muž je údajne vo vážnom stave. Pri soche svätého Václava sú podľa spravodajcu ČTK stopy po hasiacom prášku, ležia tam tiež obhorené šaty a kanister s nejakou tekutinou. Miesto je obohnané policajnou páskou, sú tam desiatky policajtov a nikoho tam nepúšťajú.

"Tesne predtým (zapálením) tu mal rozložený stojan s dvoma ceduľkami. Jeden bol akože v arabskom písme, čo mi hneď robilo nepríjemne, a niečo si furt mumlal. Ale mal tam zavesené dva kresťanské krížiky. Potom sa polial a zapálil, z reštaurácie ho videli a bežali ho hasiť hasiacim prístrojom a nejaká pani sa ho pokúšala uhasiť taškou," opísal Novinkám situáciu jeden z okoloidúcich.

Zamestnankyne neďalekej kaviarne videli, ako sa horiaceho človeka snažia ľudia hasiť s použitím oblečenia, potom si do kaviarne pribehli po hasiaci prístroj. Ďalší očitý svedok povedal novinárom, že dotyčného muža videl ešte predtým, než sa zapálil. Podľa svedka stál pred sochou svätého Václava s ceduľou s nápismi a niečo hovoril. Okolnosti udalosti aj motív konania polícia zatiaľ vyšetruje.

Muž chcel skončiť ako Palach

V prípade 54-ročného muža, ktorý sa v piatok pokúsil samoupáliť na pražskom Václavskom námestí, zrejme nešlo o politický protest. Pre spravodajský server Aktuálně.cz to povedal zástupca starostu Prahy 1 pre bezpečnosť Petr Hejma. Muž, ktorého stav je po operácii veľmi vážny, mal svojmu bratovi pred činom oznámiť, že chce odísť ako študent Jan Palach pred 50 rokmi. Brat sa preto obrátil na políciu, ktorá sa muža pokúšala nájsť a zastaviť.

"Pred činom poslal svojmu bratovi správu, že chce odísť v duchu Jana Palacha. Jeho brat preto zalarmoval políciu, ktorá sa ho snažila lokalizovať cez mobilného operátora," uviedol Hejma. "Lokalizácia však nie je nikdy presná. Je možné určiť, že ten človek sa pohybuje v okruhu zhruba 300 metrov. Policajti teda muža hľadali a boli dosť blízko a dobiehali tam," dodal Hejma pre Aktuálně.cz.

Česko si v týchto dňoch pripomína 50. výročie samoupálenia študenta Jana Palacha. Ten sa 16. januára 1969 na Václavskom námestí upálil, aby vyburcoval spoluobčanov z letargie po okupácii vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968. O tri dni neskôr zomrel v nemocnici. Doprava je z Václavského námestia kvôli vyšetrovaniu odklonená.

Viac o téme: PožiarMužPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu