Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zarážajúce zistenia expertov: Toto sú najväčšie riziká sveta, vypukne ďalšia kríza?!

Najväčšie riziká, ktoré ohrozujú svet. Zobraziť galériu (4)
Najväčšie riziká, ktoré ohrozujú svet. (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Medzi najväčšie riziká, ktoré podľa expertov zo Svetového ekonomického fóra ohrozujú svet, patria environmentálne a technologické hrozby. Nevylúčili tiež, že svetu hrozí ďalšia hospodárska kríza, ktorá môže vypuknúť kvôli súčasnému ekonomickému ozdravovaniu, lebo práve to môže ukrývať jej korene.

Nezisková organizácia Svetové ekonomické fórum publikovala zarážajúcu správu o globálnych rizikách 2019. Fórum pripomína, že prišla v čase znepokojujúceho geopolitického a geo-ekonomického napätia, ktoré považuje za najnaliehavejšie globálne riziko dneška.  

Najväčšie riziká, ktoré ohrozujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Analytici vyjadrili obavu, že lídri nenájdu kolektívne riešenia na globálne problémy ľudstva, na ochranu životného prostredia, nekontrolovanú migráciu či etické výzvy štvrtej priemyselnej revolúcie. Podľa nich je síce svet rozvinutejším miestom pre život v porovnaní s minulosťou, no o to viac ľudstvo trápia komplexné a navzájom prepojené problémy. Preto sa i riešenia hľadajú ťažšie.   

Najväčšie riziká, ktoré ohrozujú svet

Na samom vrchu sú riziká, ktoré vyvoláva extrémne počasie. Odborníci predovšetkým kritizujú zlyhávanie environmentálnych politík a nečinnosť v oblasti klímy.

Najväčšie riziká, ktoré ohrozujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Charakter rizík sa podľa expertov v najnovšom prieskume presunul do environmentálnych a technologických oblastí z toho dôvodu, lebo po časoch globalizácie svet preskočil do obdobia divergencie. Preto myšlienka "znovuprevzatia kontroly" prevláda na domácich politických fórach a na medzinárodnej scéne v nadnárodných organizáciách.

Jestvuje aj riziko ďalšej hospodárskej krízy

Svetové ekonomické fórum vo výročnej Správe o globálnych rizikách varovalo, že ľudský rozvoj je "v ohrození" a terajšie ekonomické ozdravovanie môže ukrývať korene ďalšej veľkej krízy.

Zväčšili sa i obavy týkajúce sa kybernetických útokov a podvodov s digitálnymi údajmi. Pokiaľ ide o hrozby spojené s falošnými správami a krádežami identity, tie sa podľa ich slov v tomto roku zvýšia. Až tri pätiny respondentov uviedlo, že veľkým rizikom je tiež strata súkromia. Odôvodnili to tvrdením, že  k ich údajom budú mať prístup súkromné spoločnosti alebo vládne organizácie. Európska únia preto plánuje v tomto roku dokončiť aj zjednotenie digitálneho trhu. Štúdia vznikla na základe odpovedí viac ako tisícky odborníkov a verejných činiteľov.

Najväčšie riziká, ktoré ohrozujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Postupné spomalenie ekonomického rastu v najbližších rokoch predpovedá Medzinárodný menový fond. Existuje tak hrozba svetovej hospodárskej krízy. No veľmi znepokojivá je skutočnosť, že úroveň globálneho dlhového zaťaženia sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 225 percent HDP. To je v porovnaní s poslednou hospodárskou krízou oveľa väčšie číslo.  

Viac o téme: SvetHrozbyOtepľovanieTechnológie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu