Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pripravuje sa revolučná novinka: Európska únia chce zaviesť tzv. právo na opravu spotrebičov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Určite to poznáte aj vy. Kúpite si spotrebič, ktorý sa vám pokazí hneď po uplynutí záručnej doby a vy si ho neviete sami opraviť alebo jednoducho nemáte peniaze na drahú opravu, takže nakoniec veľmi rýchlo skončí na smetisku dejín. Radšej si totiž kúpite nový výrobok, čím ale prispievate ku klimatickým zmenám v dôsledku uvoľňovania skleníkových plynov pri výrobnom procese. Pomoc by však mala byť na dosah. Občania EÚ a niektorých štátov USA by sa mohli dočkať tzv. práva na opravu.

Na dovolenke v Taliansku už si vatové tyčinky nekúpite: Nekompromisný zákaz ako prvý štát v EÚ

Európski ministri životného prostredia majú niekoľko návrhov, ktoré nútia výrobcov vyrábať tovar, ktorý vydrží dlhšie a dá sa ľahšie opraviť. Týkajú sa osvetlenia, televízorov a veľkých domácich spotrebičov. Zákazníci sa totiž často sťažujú, že firmy sa snažia udržať si kontrolu nad procesom opravy a trvajú na tom, že výrobky môžu opravovať iba ich odborníci. Tým sa obmedzuje prístup nezávislých opravárov k náhradným dielom a informáciám, čím sa zároveň obmedzuje aj rozsah a cenová dostupnosť opravárenských služieb.

Právo na opravu si vyžaduje výrobky, ktoré možno úplne rozobrať a opraviť náhradnými dielmi a odporúčaniami dodanými výrobcom.

Pripravuje sa revolučná novinka:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ekoaktivisti tvrdia, že legislatíva, ktorou sa zaoberá EÚ a USA, predstavuje pokrok smerom k znižovaniu emisií oxidu uhličitého a múdrejšiemu využívaniu zdrojov. "Nové pravidlá predstavujú jednoznačné zlepšenie. Myslíme si, že mohli byť lepšie, ale je to dobrá správa, že sa politici konečne prebúdzajú pri skutočnosti, ktorú verejnosť dlhodobo považuje za problém. Nové pravidlá prinesú prospech životnému prostrediu a ušetria zdroje," uviedla pre BBC News Libby Peakeová z think-tanku Green Alliance.

Plány pre smernicu EÚ o ekodizajne sú však vraj zložité a kontroverzné. Výrobcovia tvrdia, že navrhované pravidlá o opraviteľnosti sú príliš prísne a potláčajú inováciu. Taktiež sa obávajú, že domáci opravári by mohli zariadenia poškodiť a môžu sa stať potenciálne nebezpečnými.

"Chápeme politickú ambíciu integrovať prísne aspekty energetickej účinnosti a efektívneho využívania zdrojov do ekodizajnu, avšak obávame sa, že niektoré požiadavky sú buď nerealistické alebo neprinášajú žiadnu pridanú hodnotu. Návrh nariadenia obmedzuje prístup na trh, odchyľuje sa od medzinárodne uznávaných osvedčených postupov a oslabuje duševné vlastníctvo," tvrdí priemyselná skupina Digital Group.

Viac o téme: SpotrebičePrávo na opravu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu