Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nemeckí politici v šoku: Úrad pre bezpečnosť údajne o úniku dát vedel už od decembra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecký Spolkový úrad pre bezpečnosť v informačnej technike (BSI) údajne vedel už od decembra o odcudzení dokumentov patriacich nemeckým politikom, ktoré v piatok potvrdila nemecká vláda. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Vláda potvrdila, že na internet unikli osobné údaje a dokumenty politikov zo "všetkých úrovní", dokonca aj dokumenty kancelárky Angely Merkelovej. Uniknuté údaje a dokumenty boli zverejnené v denných "várkach" pred Vianocami na účte na Twitteri, ktorý je aktívny od polovice roka 2017. BSI zrejme o úniku dát vedel už od decembra, Spolkový kriminálny úrad (BKA) bol však informovaný až v piatok. Písalo sa o tom v liste z BKA, do ktorého mali možnosť nahliadnuť reportéri DPA.

Manuel Hoeferlein z opozičnej Slobodnej demokratickej strany (FDP) úrad BSI vyzval, aby vysvetlil a kriticky zvážil svoje konanie ohľadom masívneho úniku dát. Dietmar Bartsch z opozičnej strany Ľavica (Die Linke) označil skutočnosť, že úrady o úniku neinformovali vedúcich predstaviteľov politických strán, za neakceptovateľnú. Šéf BSI Arne Schönbohm povedal v piatok pre verejnoprávnu televíznu stanicu Phoenix, že úrad v decembri kontaktoval jednotlivých členov parlamentu a založil aj skupinu na riešenie krízovej situácie. "Už začiatkom decembra sme uskutočnili rozhovory s členmi parlamentu, ktorí boli postihnutí," ubezpečil.

Únik, ktorý nabral na intenzite v decembri minulého roka, postihol všetky strany v nemeckom parlamente okrem krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Časť uniknutých dát sa podľa informácii z piatka objavila na internete už v roku 2017. Vláda podľa DPA preveruje, či únik spôsobil útok hakerov zvonka, alebo či ich mohol zverejniť niekto, kto mal k dátam oficiálny prístup.

Vládny útvar pre oblasť kybernetickej bezpečnosti sa únikom dát zaoberal na svojom stretnutí a štátna prokuratúra začala ohľadom incidentu vyšetrovanie, informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti. Strana FDP, v rámci ktorej únik dát postihol 28 členov, a aj strana Spoločenstvo 90/Zelení tiež podnikli právne kroky.​

Viac o téme: PoliticiNemeckoúnik dát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu