Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Polícia zastrelila útočníka (†29) zo Štrasburgu: VIDEO z miesta činu, k masakre sa hlási Daeš

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR/SITA/AP/French Police)

PARÍŽ - Parížska prokuratúra, ktorá má na starosti teroristické prípady na území Francúzska, vo štvrtok neskoro večer oznámila, že muž zabitý pri večernej prestrelke s políciou v Štrasburgu bol identifikovaný ako hlavný podozrivý z útoku v blízkosti vianočného trhu. Podozrivý zabil v utorok troch ľudí a ďalších 13 zranil. Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner už skôr oznámil, že polícia sa pokúsila muža podobajúceho sa na Chekatta zatknúť, ale ten na príslušníkov spustil paľbu. Polícia tiež odpovedala streľbou a zabila ho.

Po mužovi pátrali 48 hodín stovky príslušníkov ozbrojených síl. Propagandistická agentúra tzv. Islamského štátu (Daeš) zároveň vo štvrtok večer uviedla, že hlavný podozrivý Chérif Chekatt bol jedným z "vojakov" tejto teroristickej siete.

Francúzska polícia zastrelila hlavného
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Vykonal "operáciu, ktorou reagoval na výzvy útočiť na občanov krajín koalície", dodal IS. A myslel tým medzinárodnú koalíciu pod vedením USA, ktorá od roku 2014 podniká nálety proti džihádistom a poskytuje výcvik silám bojujúcim proti IS v Sýrii aj Iraku.

Cherif Chekatt
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/French Police)

Zastrelený priamo na ulici

Muž bol podľa všetkého nakoniec dostihnutý, keď osobu zodpovedajúcu jeho výzoru na ulici v štvrti Neudorf okolo 21.00 h. spozorovali zo svojho vozidla príslušníci špecializovanej zásahovej jednotky. FranceInfo uvádza, že keď policajné auto následne zamierilo k podozrivému, ten po hliadke začal strieľať. Policajti opätovali paľbu a muža, ktorého už v utorok ich kolegovia postrelili, zabili. "Keď sa ho snažili zatknúť, obrátil sa a začal strieľať. Paľbu opätovali," dodal minister vnútra.

Práve vo štvrti Neudorf sa po útoku v centre Štrasburgu strelec svojim prenasledovateľom stratil, vo štvrtok popoludní sa tu odohrala rozsiahla policajná operácia, pri ktorej ale nikto zadržaný nebol. Castaner uviedol, že v podvečer boli v Štrasburgu s cieľom útočníka chytiť nasadené mimoriadne prostriedky vrátane vrtuľníka. S policajtmi, ktorí strelca nakoniec zneškodnili, vraj hovoril a k odvedenej práci im zablahoželal.

Štyri obete po streľbe na trhoch

Utorkovú streľbu na vianočných trhoch v centre mesta neprežili štyria ľudia, pričom jeden z nich sa nachádza v stave mozgovej smrti. Francúzske úrady vzhľadom na cieľ útoku a profil údajného útočníka hodnotili incident ako teroristický. Podozrivý Chekatt kvôli riziku náboženskej radikalizácie figuroval dlhší čas na zozname osôb predstavujúcich hrozbu pre národnú bezpečnosť, do pátrania po ňom boli od utorka zapojené stovky príslušníkov bezpečnostných zložiek ako vo Francúzsku, tak v Nemecku.

Zradikalizovaný útočník

Policajti paradoxne len niekoľko hodín pred utorňajším útokom vykonali v Chekattovom byte na predmestí Štrasburgu raziu, pričom ho chceli zatknúť v súvislosti s pokusom o vraždu. Páchateľ neskoršieho útoku v centre mesta sa v byte nenachádzal, policajti v ňom však zaistili pušku, nože a výbušniny.

Cherif Chekatt
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/French Police)

Rodák zo Štrasburgu mal bohaté policajné záznamy. Trestné činy páchal najmä vo Francúzsku, ale dopustil sa ich aj vo Švajčiarsku a v Nemecku, odkiaľ ho vyhostili naspäť do Francúzska. Tamojšie úrady potvrdili, že útočník bol na zozname ľudí, ktorí sú zrejme zradikalizovaní. Prokurátor uviedol, že podľa svedkov pri útoku kričal po arabsky "Boh je veľký" ("Alláhu akbar!"), čo je častý znak teroristických útokov spáchaných islamskými extrémistami.

Polícia zastrelila útočníka (†29)
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Vianočné trhy pokračujú

Ešte tesne pred dolapením podozrivého Castaner na predchádzajúcej tlačovej konferencii povedal, že vianočné trhy v Štrasburgu budú po dvojdňovej zátarase v piatok opäť otvorené. Budú tu však platiť prísnejšie bezpečnostné opatrenia. Starosta Štrasburgu Roland Ries v reakcii na zabitie Chekatta vyjadril "veľkú úľavu" a vyzval obyvateľov, aby sa vrátili k normálnemu životu.

Polícia zastrelila útočníka (†29)
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Castaner tiež informoval, že traja ľudia, ktorí sa po utorkovej streľbe zotavovali zo zranenia, boli vo štvrtok prepustení z nemocničnej starostlivosti. Ďalší traja ale podľa neho zostávajú "medzi životom a smrťou".

Polícia zastrelila útočníka (†29)
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Christoph Schmidt/dpa via AP)

Vo štvrtok večer sa pred 500-ročnou katedrálou v Štrasburgu zhromaždili stovky ľudí, smútili a utešovali sa. "Zlo nezvíťazí," vyhlásil arcibiskup Luc Ravel. "Utorková dramatická noc nepoprela posolstvo Vianoc, skôr naopak - existuje zlo aj dobro, ale nakoniec bude mať dobro posledné slovo," dodal podľa tlačovej agentúry AP arcibiskup.

Viac o téme: Vianočné trhyStreľbaŠtrasburgIslamský štátChérif Chekatt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu