Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rodina sa tešila na vianočnú dovolenku: Na letisku prišiel šok, dcére (17) zostali len oči pre plač

Odette so snúbencom Jasonom Zobraziť galériu (4)
Odette so snúbencom Jasonom (Zdroj: FB/Odette Baxter-Booth)

CORNWALL - Maisy Bennettová (17) a jej matka Odette Baxter-Boothová z britského Cornwallu nestrávia vianočné sviatky so svojimi blízkymi v Južnej Afrike tak, ako to mali pôvodne v pláne. Na letisku Heathrow sa totiž dozvedeli, že tínedžerka musí mať podpísané povolenie od svojho biologického otca na to, aby mohla odletieť. Aj keď sa snažili situáciu promptne vyriešiť, tínedžerka nakoniec do lietadla nenastúpila a dvojica sa musela zmieriť s tým, že koncoročná dovolenka neskončí podľa ich predstáv.

Rodičia zobrali deti na dovolenku do Turecka: FOTO Po návrate ich čakalo prekvapenie, pokuta!

Keď matka s dcérou odišli v utorok z domu, už sa tešili, ako strávia chvíle voľna s Odettiným snúbencom a jeho rodinou. Podľa Cornwall Live sa však ich sviatočná nálada čoskoro zmenila na nočnú moru, keď Maisy na letisku povedali, že ju bez podpísaného povolenia od jej otca nikam nepustia.

"Nemohli sme tomu veriť, Maisy si išla oči vyplakať," uviedla jej matka. "Bola dosť nervózna, lebo sme jej rezervovali dovolenku neskôr ako mne, takže sme odlietali oddelene do Paríža dve hodiny po sebe. Skontrolovali sme jej tašky a ona začala prechádzať bezpečnostnou kontrolou, keď zavolala: "Mami, poď sem!" Potom nám povedali, že potrebuje čestné vyhlásenie podpísané jej otcom, že súhlasí s cestou, keďže má menej ako 18 rokov," vysvetlila Odette.

Odette Baxter-Boothová
Zobraziť galériu (4)
Odette Baxter-Boothová  (Zdroj: FB/Odette Baxter-Booth)

Maisyn otec Steve Bennett sa však v tom čase nenachádzal v Londýne, a tak nemohol papier osobne podpísať. Podarilo sa mu však urobiť vyhlásenie pred notárom, a to poslal e-mailom aerolíniam Air France, s ktorými mala dcéra odletieť do Južnej Afriky. Keď však Odette zavolala na juhoafrické veľvyslanectvo, tam jej povedali, že e-mailové kópie nie sú prijateľné a musí to byť originálny podpísaný formulár.

Po diskusii o tom, či dovolenku posunúť, vrátiť sa do Cornwallu po vyhlásenie a zaplatiť za náhradné lety, sa Odette rozhodla, že náklady by boli príliš vysoké a logistika príliš komplikovaná, takže sa s cestou budú musieť rozlúčiť.

Rodina sa tešila na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Odette Baxter-Booth)

Juhoafrické nariadenia uvádzajú, že od roku 2015 sú všetky deti mladšie ako 18 rokov, či už miestne alebo cudzinci, povinné cestovať s platným pasom a rodným listom, v ktorom sú uvedené mená oboch rodičov. Ak dieťa cestuje samostatne alebo len s jedným rodičom, musí mať dieťa aj čestné vyhlásenie vyplnené chýbajúcim rodičom.

"Som skúsená cestovateľka a Jason pochádza z Južnej Afriky, ale o tomto sme netušili. Maisy naposledy cestovala do Južnej Afriky pred tri a pol rokom, ale zmenili predpisy tesne po tom a my sme o tom nevedeli," dodala Odette, ktorá sa po nepríjemnostiach spolu s dcérou ubytovala v hoteli neďaleko Londýna.

Rodina sa tešila na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Odette Baxter-Booth)

Jason, ktorý prišiel čakať dievčatá na letisko, bol tiež zničený. Uviedol však, že aspoň zamestnanci leteckej spoločnosti boli skvelí a urobili všetko preto, aby Maisy aspoň trochu utešili a pomohli jej. Matka s dcérou sa teraz chystajú za Odettiným bratom do Manchesteru, kde si chcú predsa len rezervovať last minute vianočnú dovolenku niekde v teple. S Jasonom a jeho rodinou tak budú na sviatky v spojení iba cez internet.

Viac o téme: DovolenkaLetiskoVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu