Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pred 15 rokmi dolapili Saddáma Husajna: Krvilačného irackého diktátora odsúdili a popravili

Saddám Husajn Zobraziť galériu (3)
Saddám Husajn (Zdroj: SITA)

TIKRÍT/PRAHA - Zatknutím bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna americkými jednotkami 13. decembra 2003 neďaleko irackého mesta Tikrít sa skončilo jedno z najintenzívnejších a najsledovanejších pátraní v histórii. Najhľadanejší predstaviteľ padlého režimu, za ktorého dolapenie vypísali USA odmenu 25 miliónov dolárov, sa skrýval od marca toho istého roku, kedy začala americko-britská invázia do Iraku.

VIDEO Jeden z najhorších útokov na civilné obyvateľstvo: Kontaminované celé mesto, 5000 mŕtvych

Informácia, ktorá viedla k úspešnému zásahu, údajne pochádzala z irackých zdrojov. Bývalý diktátor sa ukrýval v dva metre hlbokej diere pod vidieckym domom v Daure asi 15 kilometrov južne od Tikrítu.

Krátko po zatknutí šesťdesiatšesťročného Saddáma previezli na prísne strážené tajné miesto, kde podstúpil lekársku prehliadku a ďalšie vyšetrenia, ktoré potvrdili jeho identifikáciu.

Pred 15 rokmi dolapili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

V júni 2004 Husajna odovzdali do irackej právnej väzby, kde si vypočul rad obvinení z genocídy, vojnových zločinov alebo zločinov proti ľudskosti.

V novembri 2006 ho v dlhotrvajúcom procese odsúdili na trest smrti za podiel na masakre 148 šiitov v mestečku Dudžail v roku 1982 a 30. decembra toho istého roku bol popravený.

Pred 15 rokmi dolapili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: Saddám Husajn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu