Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pašeráčka Sylwia z kokaínového kartelu unikala až 20 rokov! Zatkli ju v Argentíne, pracovala pre vládu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: interpol)

BUENOS AIRES – Argentínska polícia v spolupráci s Interpolom zatkla Sylwiu Sulecku (41), ktorá bola 20 rokov na úteku. Poľka žila v Južnej Amerike pod falošným menom a dokonca pracovala ako úradníčka pre argentínsku vládu. V Poľsku bola hľadaná pre obchod s drogami a pranie špinavých peňazí.

Argentínska polícia zatkla 2. decembra ženu podozrivú z medzinárodného obchodovania s drogami a prania špinavých peňazí počas spoločného vyšetrovania s Interpolom. Sylwia Sulecka (41) boľa hľadaná poľskými orgánmi a Interpolom od roku 2011. Tento prípad bol otvorený od roku 2011, pretože súvisel s operáciou Interpolu „INFRA South America“ zameranou na hľadanie zločincov na úteku v Južnej Amerike.  

Ženu sa podarilo identifikovať porovnaním fotografií z pobočky Interpolu v Buenos Aires a Varšavy v databáze Interpolu na rozpoznávanie tváre. Po spárovaní fotografií a pravdepodobnej identifikácii bola Sylwia Sulecka zatknutá Argentínskou federálnou políciou a predvedená na výsluch, kde sa podarilo jej identitu potvrdiť. Dôkazy získané medzinárodným vyšetrovaním zistili, že žena sa skrývala v Bolívii pod falošnou identitou predtým, než sa usadila v Argentíne. Sulecka sa momentálne nachádza vo väzbe v Argentíne a čaká na vydanie do Poľska.

Pašeráčka Sylwia z kokaínového
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: interpol)

Sylwia Sulecka utiekla z Varšavy pred 20 rokmi pred väzením za predaj drog a pranie špinavých peňazí. Patrila k najhľadanejším osobám v Poľsku. Čo je ale mimoriadne zaujímavé, že Sulecka sa v Argentíne vôbec neskrývala, dokonca pracovala pre argentínsku vládu. Pod falošným menom Monica Aireyu Banegas, ktoré získala v Bolívii, pracovala roky ako administratívna sila pre Argentínsku ústrednú volebnú komisiu. Pracovala s citlivými vládnymi dátami. Po odhalení jej pravej identity bola prepustená a následne zatknutá, informuje Cronista.        

Pašeráčka Sylwia z kokaínového
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook / Policía Federal Argentina)

Platforma na globálnu spoluprácu Interpolu a polície pomáha nájsť, identifikovať a zatknúť medzinárodne hľadaných zločincov, ktorí sa vyhýbali spravodlivosti celé roky,“ povedal generálny tajomník Jürgen Stock. „Toto zatknutie jasne ukazuje dôležitú úlohu Interpolu ako dôležitej súčasti medzinárodného vyšetrovania. Musíme zaistiť, aby sa dôležité informácie pohybovali rýchlejšie ako zločinci na úteku.“

Biometrická databáza Interpolu na rozpoznávanie tváre funguje od novembra 2016. Databáza obsahuje viac ako 52 000 fotografií zo 179 krajín. Policajné zložky po celom svete používajú databázu denne, hľadajú spojenie medzi zločincami a miestami činu, identifikujú zločincov na úteku a nezvestné osoby. Informácie z Interpolu majú dosah do 194 krajín, ktoré sú členom Interpolu. Interpol tak má najlepšie nástroje na stopovanie zločincov na úteku. Na základe detailných informácii a trestných záznamov o hľadanej osobe poskytnutých políciou, Interpol informuje ostatné členské krajiny a požaduje, aby bola hľadaná osoba zadržaná a následne vydaná do konkrétneho štátu.

Viac o téme: DrogyZatknutieInterpolSylwia Sulecka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu