Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvé náznaky odvety za ruskú agresiu? Americké vojenské lietadlo preletelo nad Ukrajinou

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Youtube/Skyes 9)

KYJEV – Americké vojenské lietadlo preletelo štvrtok 6. decembra nad Ukrajinou a vykonalo letecký prieskum. Let sa uskutočnil na žiadosť Kyjeva. Na palube bola medzinárodná skupina pozorovateľov.

Neozbrojené lietadlo Letectva Spojených štátov (U.S. Air Force, USAF) s medzinárodným tímom pozorovateľov na palube uskutočnilo špeciálny let nad Ukrajinou vo štvrtok 6.12. Let mal ukázať solidaritu s Ukrajinou po konfrontácii ruských a ukrajinských námorných síl minulý mesiac. Vo vyhlásení Pentagonu bol tento nezvyčajný let realizovaný podľa Zmluvy o otvorenom nebi (Open Skies Treaty), ktorú podpísalo aj Rusko.

Let mal potvrdiť podporu Ukrajine potom, čo sa Rusko zmocnilo troch ukrajinských lodí. Let si vyžiadala Ukrajina podľa Zmluvy o otvorenom nebi, ktorá je medzinárodnou dohodou, podľa ktorej má každá členská krajina právo vykonať a povinnosť akceptovať neozbrojený vojenský pozorovací let. „Ruský nevyprovokovaný útok na ukrajinské námorné plavidlá v Čiernom mori neďaleko Kerčského prielivu je nebezpečná eskalácia napätia zo strany Ruska,“ píše sa vo vyhlásení Pentagonu.

Spojené štáty chcú lepšie vzťahy s Ruskom, ale to nie je možné, pokiaľ pokračuje nezákonné a destabilizujúce konanie na Ukrajine alebo inde. Účel tohto letu je čiastočne podporiť transparentnosť vojenských aktivít. Väčšinou sú takéto lety zorganizované v predstihu. Zmluva ale umožňuje aj extra lety, ak sa na tom dvaja účastníci dohodnú. V tomto prípade ukrajinská armáda požiadala Spojené štáty o prelet ponad ukrajinské územie,“ vyhlásil Eric Pahon, hovorca Amerického ministerstva obrany.    

Prvé náznaky odvety za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pahon uviedol, že toto bol prvý „nezvyčajný“ let podľa Zmluvy o otvorenom nebi od roku 2014, keď sa uskutočnil ako odpoveď na ruskú anexiu Krymu. Námorný incident sa odohral v Kerčskom prielive 25. novembra. Odvtedy sa Washington snaží podporovať Ukrajinu a odsudzovať ruské akcie. Načasovanie a úmysel tohto letu mali uistiť Ukrajinu a ostatných partnerov o amerických záväzkoch.

Pentagon poskytol o lete bližšie informácie. Stroj, ktorý letel ponad Ukrajinu, bolo pozorovacie lietadlo OC-135. Na palube boli pozorovatelia z USA, Kanady, Nemecka, Francúzska, Británie, Rumunska a Ukrajiny. Prieskumný let bol vyžiadaný Generálnym štábom ukrajinskej armády. Lietadlo malo 17-člennú posádku a vyštartovalo z leteckej základne Andrews v Marylande na základňu Ramstein v Nemecku 30. novembra. Na Ukrajinu stroj letel štvrtok 6. decembra.

Prvé náznaky odvety za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/Skyes 9)

Medzitým sa očakáva, že americké námorníctvo pošle bojovú loď do Čierneho mora tento mesiac. Túto cestu spravili americké lode niekoľkokrát v tomto roku. Príchod americkej lode bude ďalším signálom vojenskej podpory pre Ukrajinu. USA oboznámilo s plánom Turecko, čo je požadovaný proces pre 15-dňovú čakaciu dobu, kým loď môže vstúpiť do Čierneho mora. Ďalšie detaily o plavbe zatiaľ nie sú známe, píše NY Times.

Viac o téme: Vojenské lietadloUkrajinaPrieskumný let
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu