Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Kaliforniu decimujú ničivé požiare: Núdzový stav, strach svetových celebrít

Ničivé požiare v Kalifornii Zobraziť galériu (16)
Ničivé požiare v Kalifornii (Zdroj: SITA/AP/Ringo H.W. Chiu)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyhlásil stav núdze v štáte Kalifornia, ktorý sužujú rýchlo sa šíriace lesné požiare. Tie si podľa najnovších správ vyžiadali už deväť obetí.

Vo vyhlásení Bieleho domu sa uvádza, že Trump vyhlásil stav núdze pre Kaliforniu v piatok. Toto jeho rozhodnutie teraz umožní, aby do tohto štátu americkej Únie začala prúdiť pomoc z federálnych zdrojov. Lesné požiare v Kalifornii vypukli vo štvrtok. Momentálne oheň vyčíňa na 36.000 hektároch územia, na ktorom už ľahlo popolom takmer 7000 objektov, väčšinou rodinných domov. 

VIDEO Kaliforniu decimujú ničivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark J. Terrill)

VIDEO Kaliforniu decimujú ničivé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark J. Terrill)

Svoj domov bolo nútených opustiť vyše 250.000 ľudí. Medzi nimi boli aj viaceré hviezdy amerického šoubiznisu, napríklad aj Kim Kardashian, ktorá sa evakuovala zo svojho domu v meste Calabasas, či herečka Alyssa Milanová. Režisér, scenárista a producent Scott Derrickson oznámil, že jeho dom zhorel, ale on sám je "živý a zdravý".

Požiar, ktorý vypukol vo štvrtok neďaleko severozápadnej časti mesta Los Angeles, sa v noci na piatok sa rozšíril smerom na juh do pobrežného pohoria Santa Monica Mountains. Ďalší požiar horí v okrese Ventura a tiež sa pohybuje smerom k pobrežiu.
 

Celebrity museli opustiť svoje domovy

V súvislosti s ničivými požiarmi, ktoré aktuálne sužujú Kaliforniu, platí príkaz na evakuáciu aj pre celé pobrežné mesto Malibu, kde majú domy mnohé hollywoodske hviezdy a celebrity. Medzi približne 13-tisíc obyvateľmi, ktorí museli svoje domovy opustiť, sú napríklad speváčka Lady Gaga, celebrita Kim Kardashian West, herečka Alyssa Milano, herec Rainn Wilson či režisér Guillermo del Toro.

Plamene už zničili dom režiséra Scotta Derricksona i historický ranč, kde nakrúcali televízne seriály Westworld alebo Doktorka Quinnová. Ničivý požiar nerozlišuje medzi vilami bohatých a mobilnými domami chudobnejších. Šíri sa veľkou rýchlosťou a hasičom sa ho zatiaľ nedarí dostať pod kontrolu. Celkovo horia v Kalifornii tri veľké požiare. V zasiahnutých oblastiach evakuovali už viac než 250-tisíc ľudí a najmenej deväť osôb vyčíňanie prírodných živlov neprežilo.

Viac o téme: PožiareKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu