Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vojna v Bielom dome, konflikt s novinárom má dohru: Trump šíri podvodné VIDEO

Jim Acosta Zobraziť galériu (3)
Jim Acosta (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Nové dno Donalda Trumpa! Video, ktoré zverejnil Biely dom na obhajobu toho, že reportérovi CNN Jimovi Acosta bola odňatá akreditácia, sa javí ako upravené tak, aby Acosta vyzeral agresívnejšie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nezávislého odborníka, ktorý záznam na želanie agentúry preskúmal.

Acosta sa na stredajšej tlačovej konferencii Trumpa opýtal, prečo v závere kampane pred utorkovými voľbami karavánu migrantov mieriacich k USA zo strednej Ameriky označoval za inváziu.

Keď chcel spravodajca CNN položiť ďalšiu otázku, Trump vyhlásil: „To stačí". K Acostovi sa potom rozbehla internistka, ktorá sa mu pokúsila z rúk vytrhnúť mikrofón. Novinár si ju pôvodne nevšimol, následne sa jej po tom, čo ona iniciovala kontakt, ospravedlnil. Trump ho potom nazval „neslušným a hrozným" človekom, za ktorého by sa CNN mala hanbiť.

Video, ktoré šíri Biely dom

Príliš presné, aby išlo o náhodu

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová neskôr zverejnila na Twitteri video s incidentom. Ako však ukazuje porovnanie záberu po zábere so záznamom agentúry AP, pohyb reportérovej paže bol zrýchlený.

„(Editácia videa je) príliš presná na to, aby išlo o náhodu," tvrdí pre agentúru nezávislý video producent Abba Shapiro. Dodáva, že záznam nesprevádza zvuk, čo mohlo prípadnú úpravu ešte uľahčiť.

Z toho, že video je upravené, vo štvrtok Biely dom obvinili aj zástupcovia CNN Matt Dornic a Brian Stelter. Naznačili, že video môže pochádzať z ultrapravicového webu InfoWar, ktorý prevádzkuje „kráľ konšpirátorov" Alex Jones. 

Pôvodné video:

Veľká podpora Acostovi

Podľa Sandersovej bolo Acostovo správanie "absolútne neprijateľné". Hovorkyňa novinárovi vyčítala, že "položil ruku na mladú ženu, ktorá sa snažila robiť svoju prácu", hoci zo záberov jasne vidno, že to bola asistentka, ktorá vyvolala konflikt.

Acosta na twitteri Sandersovú obvinil z klamstva. Vo vyhlásení ho podporila aj televízia CNN, podľa ktorej je odobratie akreditácie odvetou za Acostove nepríjemné otázky. Prezident vo vzťahu k médiám podľa CNN zašiel príliš ďaleko. Agentúra Reuters označila incident za „nové dno v správaní Trumpa voči novinárom".

Donald Trump a Jim
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Donald Trump a Jim
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Vplyvné americké Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA), organizácia reportérov informujúcich o činnosti prezidenta, vydalo vyhlásenie, v ktorom sa za Acostu postavilo. Jeho správanie nebolo podľa WHCA útočné a reakcia Bieleho domu je neprijateľná. „Táto úbohá a pomýlená akcia musí byť okamžite odvolaná," ​​uvádza sa vo vyhlásení.

Viac o téme: Donald TrumpJim Acosta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu