Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Ďalšia rana pre našich susedov: V Afganistane pri útoku opäť zahynul český vojak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Pri útoku zvnútra zahynul v pondelok príslušník medzinárodnej misie NATO v Afganistane. Ďalší dvaja vojaci utrpeli zranenia. Informovala o tom na svojej webovej stránke misia NATO v Afganistane.

V Afganistane v pondelok zomrel rotný Tomáš Procházka. Jeho telo bude prepravené späť do Česka v stredu večer, povedali dnes novinárom český minister obrany Ľubomír Metnar a náčelník generálneho štábu Aleš Opata. Dvaja zranení vojaci sú mimo ohrozenia života. Jeden vojak bude dnes prepustený z nemocnice, druhý bol zranený črepinou a je po operácii v stabilizovanom stave a komunikuje.

Podľa náčelníka generálneho štábu Aleša Opatu necielil Afganec primárne na českých vojakov, ale na príslušníkov koaličných síl. Armáda pracuje s možnosťou, že bol spojený s Talibanom, druhou možnosťou je, že útočil zo svojich pohnútok.

Tomáš Procházka
Zobraziť galériu (3)
Tomáš Procházka  (Zdroj: Armáda ČR)

Útočník nebol z jednotky, ktorú Česi v Afganistane cvičia. Išlo o insidera, ktorý na českých vojakov zaútočil pri návrate na základňu. "Časť našej jednotky vykonávala rutinnú činnosť na základni, išla prevziať materiál pre dostavbu základne. Po prevzatí sa vydala späť ku svojej základni, kde býva. Pri návrate na základňu bola vedená streľba," opísal situáciu Opata. Vojaci podľa neho reagovali podľa stanovených pravidiel. Bezprostredne po útoku české bezpečnostné sily útočníka zastavili a zajali.

Prípad teraz vyšetrujú afganské zložky. Podľa Opatu sa armáda bude zaoberať posudzovaním postupu výcviku afganských ozbrojených síl. Zdôraznil, že mentoring je najkomplikovanejšia práca, ktorú vykonávajú výhradne špeciálne sily, ktoré sú najlepšie cvičenou jednotkou. Mentor sa musí sústrediť na svoju činnosť, kvôli ochrane ho vždy sprevádzajú tzv. guardian angels. V balistike a technických prostriedkoch už nie je podľa Opatu kam sa posunúť. "Sme na sto percentách," povedal.

Smrť v Afganistane

K incidentu došlo v provincii Herát na západe Afganistanu. Podľa prvotných informácií útok spáchal príslušník afganských bezpečnostných síl a došlo k nemu len niekoľko dní po tom, čo ochrankári zabili vo štvrtok v jeho rezidencii guvernéra provincie Kandahár Zalmaja Vesu a veliteľa tamojšej polícia generála Abdula Rázika. 

Čierny deň pre Česko: FOTO hrdinov, ktorí zahynuli pri bombovom atentáte v Afganistane

"Jeden vojak rtn. T. P. (1976) padol a ďalší dva vojaci 1. jednotky podpory a vplyvu (PAV) boli zranení. Vojakom bola na mieste poskytnutá prvá pomoc a následne boli letecky transportovaní do vojenskej nemocnice na základni Bagram. Zranení vojaci sú mimo ohrozenia života, " uviedol včera pre portál novinky.cz generálny štáb Armády Českej republiky.

Rodiny vojakov boli informované. K dispozícii majú vojenských psychológov. Minulý týždeň v stredu bolo pri útoku na českú patrolu v Afganistane zranených päť českých vojakov. Jeden má ťažké zranenia.

Odplata za smrť kolegov

Len pred pár dňami príslušníci 601. skupiny špeciálnych síl generála Moravca z Prostějova zneškodnili v Afganistane spoluorganizátora samovražedného bombového útoku, pri ktorom v auguste neďaleko základne Bagram v provincii Parván zahynuli traja českí vojaci. 

MIMORIADNE Ďalšia rana pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ministerstvo obrany ČR)

Ďalšieho spoluorganizátora útoku českí výsadkári zajali. K samovražednému útoku na hliadku zloženú z vojakov českej, americkej a afganskej armády došlo 5. augusta. Samovrah sa odpálil v blízkosti šiestich vojakov, ktorí zabezpečovali priestor pre ďalšie úlohy.

Traja príslušníci českých ozbrojených síl - Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek - pri útoku zomreli, dvaja afganskí vojaci a jeden Američan utrpeli zranenia.

Viac o téme: VojakZabitieAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu