Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Európe začala tikať ďalšia časovaná bomba! EÚ varuje, tento štát môže spustiť ďalšiu krízu

Zľava: Giovanni Tria a Pierre Moscovici
Zľava: Giovanni Tria a Pierre Moscovici (Zdroj: SITA/AP/Gregorio Borgia)

RÍM - Taliani riskujú. Tamojšia vláda v sobotu definitívne schválila návrh rozpočtu porušujúceho pravidlá Európskej únie, a to aj napriek zhoršeniu ratingu krajiny. Rozpočet Talianska, ktorého ekonomika v posledných rokoch upadá, by tak mal opäť skončiť v deficite. Hrozí Európe ďalšia ekonomická kríza?

Krajina z Apeninského polostrova návrh predviedla už vo štvrtok a ihneď schytala dávku kritiky zo strany Európskej komisie, ktorá Taliansko upozornila, že významné zvýšenie plánovaného deficitu krajiny predstavuje bezprecedentný odklon od rozpočtových pravidiel EÚ. 

Ako uviedla EK v liste adresovanom talianskemu ministrovi hospodárstva a financií Giovannimu Triovi, návrh závažným spôsobom tieto pravidlá porušuje. Komisia poukázala napríklad na príliš prudký rast vládnych výdavkov. Vyzvala tiež ministra, aby vysvetlil, prečo ignoroval negatívny postoj rozpočtového úradu talianskeho parlamentu k makroekonomickým predpokladom návrhu.

Oslabili rating

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's reagovala a v piatok večer zhoršila taliansky rating na stupeň Baa3 so stabilným výhľadom, čo odôvodnila „podstatným oslabením fiškálnej sily Talianska".

Agentúra uviedla, že plány krajiny zvýšia jej rozpočtový deficit na 2,4 percenta hrubého domáceho produktu, čiže na úroveň, ktorá bude trikrát vyššia, ako sľubovala predošlá talianska vláda.

Taliansky premiér Giuseppe Conte uviedol, že rozpočtový plán bol definitívne schválený na mimoriadnom zasadaní vlády v sobotu, ktoré sa uskutočnilo s cieľom reagovať na znepokojenie Európskej únie. Conte povedal, že Taliansko je „k dispozícii pre konštruktívny dialóg" s EÚ v nadchádzajúcich týždňoch.

Ako vyhlásil eurokomisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici, EK nechce žiadnu krízu s Talianskom pre jeho rozpočtové plány, ale stále má otázky a v pondelok na ne očakáva odpovede. Zdôraznil pritom, že štrukturálny deficit Talianska je príliš vysoký.

Odmietne Komisia tento návrh?

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorého krajina aktuálne predsedá Európskej únii (EÚ), v pondelok uviedol, že ak Taliansko nezmení svoj návrh rozpočtu, Komisia ho musí odmietnuť.

Komisia už odsúdila ako bezprecedentné porušenie fiškálnych pravidiel EÚ taliansky plán rozpočtu na rok 2019, ktorý počíta so zvýšením deficitu na 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) v budúcom roku z predpokladaných 1,8 % v roku 2018.

Podľa zdroja z talianskej vlády Rím očakáva, že Komisia preskúma jeho rozpočet a v utorok (23. 10.) ho požiada, aby prehodnotil svoj návrh. EK od posilnenia svojich právomocí v roku 2013 v prípade  rozpočtových plánov členských štátov doteraz ešte nikdy nepožiadala krajinu, aby jej predložila revidovaný rozpočet.

Potenciálny zdroj nákazy pre ostatných

Taliansky štátny dlh vo výške 2,3 bilióna eur je pritom jedným z najväčších na svete. Krajina je v dôsledku toho zraniteľná a stáva sa potenciálnym zdrojom nákazy pre ostatné štáty eurozóny.

Investori sa už zbavili talianskych dlhopisov za 67 miliárd eur od nástupu novej populistickej vlády k moci v máji tohto roka. Riziková prirážka na talianske 10-ročné dlhopisy v porovnaní s referenčnými nemeckými v dôsledku toho vzrástla na 5,5-ročné maximum.

Jasný odkaz Salviniho

Líder Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio a šéf Ligy Matteo Salvini však naznačili, že existuje málo priestoru pre podstatné zmeny rozpočtu. Salvini vyhlásil, že ho neznepokojuje zhoršenie ratingu ani kritika. Podľa jeho slov talianska vláda iba robí to, čo je najlepšie pre Talianov. 

„Vláda bude pokračovať napriek ratingovým agentúram, európskym komisárom a určitému vnútornému nedorozumeniu," povedal Salvini. Ratingové agentúry sa podľa neho v prípade Talianska mýlili v minulosti „a tentoraz opäť zlyhajú".

Dodáva, že pripravili dobrý rozpočet. Taliansko trvá na tom, že zvýšenie výdavkov je nevyhnuté pre podporu ekonomického rastu, ktorý povedie k poklesu dlhov.

Viac o téme: RozpočetTalianskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu