Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jediný človek, ktorý mohol mať informácie o novinárovi: Podozrivý zomrel záhadnou smrťou

Nezvestný saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží Zobraziť galériu (6)
Nezvestný saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží (Zdroj: SITA/AP Photo/Hasan Jamali, File)

ANKARA - Jeden z mužov, ktorí by mohli byť zapletení do kauzy zmiznutia saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, zahynul v Rijáde za podozrivých okolností "pri dopravnej nehode". Informoval o tom vo štvrtok turecký denník Yeni Šafak.

Kauza nezvestného novinára: Prehľadali rezidenciu saudskoarabského konzula, žiadosť Trumpa

Jediný človek, ktorý mohol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/CCTV/Hurriyet)

Mašál Saád al-Bústání, 31-ročný plukovník saudskoarabského letectva, bol podľa denníka v skupine 15 mužov, ktorí 2. októbra pricestovali do Turecka. Krajinu opustili ešte v ten istý deň - po tom, ako sa v budove saudskoarabského konzulátu zdržiavali v čase, keď si tam nezvestný novinár prišiel vyzdvihnúť doklady potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou. 

Jediný človek, ktorý mohol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Emrah Gurel)

Turecký denník napísal, že jeho zdroje neposkytli žiadne podrobnosti o dopravnej nehode v Rijáde. Neobjasnili ani rolu, ktorú Bústaní zohrával v kauze Chášukdžího zmiznutia. Novinár denníka Hürriyet Abdulkadir Selvi vo svojom článku pre štvrtkové vydanie napísal, že "ďalším v poradí na popravu" po al-Bústáním by mohol byť konzul Saudskej Arábie v Istanbule Muhammad al-Utajbí, keďže saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán "urobí čokoľvek, aby sa zbavil dôkazov".

Jediný človek, ktorý mohol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Emrah Gurel)

Denník Yeni Šafak vo vydaní zo 17. októbra napísal, že Utajbího hlas možno počuť na jednom zo záznamov, ktoré turecké úrady údajne majú k dispozícii a zachytávajú Chášukdžího výsluch na konzuláte. Utajbí mal od mužov, ktorí novinára vypočúvali, žiadať, aby to robili niekde inde, inak bude mať problémy, na čo mu odpovedali: "Buďte ticho, ak chcete zostať nažive, keď sa vrátite do (Saudskej) Arábie." Konzul sa do Rijádu vrátil v utorok, uviedol denník Hürriyet.

Z Istanbulu odcestoval skôr, ako turecká polícia v súvislosti s kauzou Chášukdží urobila prehliadku v jeho tamojšej rezidencii. Francúzsky denník Le Figaro s odvolaním sa na diplomatické zdroje v Paríži informoval, že sústredený tlak na Rijád v súvislosti so zmiznutím novinára Chášukdžího donútil kráľovskú rodinu v Saudskej Arábii, aby začala hľadať náhradu za korunného princa.

Jediný človek, ktorý mohol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Emrah Gurel)

Viac o téme: NehodaSmrťPodozrivýSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu