Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zmluva, ktorá spečatila okupáciu Československa: Takto zlegalizovali pobyt sovietskych vojsk

Zobraziť galériu (6)

PRAHA - Niekdajšie Československo bolo po roku 1945 jedinou krajinou východného bloku, kde neboli rozmiestnené sovietske vojská. To sa však zmenilo po okupácii krajiny vojskami Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968. Jednotky z Maďarska, Bulharska a Poľska síce postupne československé územie opustili, sovietske vojská zostali takmer 23 rokov, až do júna 1991. Ich pobyt bol legalizovaný zmluvou, ktorú vláda podpísala pred 50 rokmi, 16. októbra 1968 v Prahe.

Mrazivé činy okupačných vojakov: Vražda ženy s deťmi, rozdrvený tankom a otrasné zverstvá

O dva dni neskôr dokument schválilo Národné zhromaždenie, keď pre zmluvu hlasovalo 228 poslancov, desať sa zdržalo hlasovania a štyria hlasovali proti - František Kriegel, František Vodsloňa, Gertruda Sekaninová-Čakrtová a Božena Fuková. Podľa zmluvy "časť sovietskych vojsk zostáva dočasne na československom území s cieľom zaistenia bezpečnosti krajín socialistického spoločenstva pred silnejúcimi revanšistickými snahami západonemeckých militaristických síl".

Zmluva, ktorá spečatila okupáciu
Zobraziť galériu (6)

Armády štátov východného bloku prekročili hranice ČSSR tesne pred polnocou 20. augusta 1968 a bez vedomia vtedajších štátnych orgánov vpadli na územie štátu. V prvom slede vstúpilo na územie približne 100-tisíc vojakov, 2300 tankov a 700 lietadiel. Postupne sa okupačné vojsko rozrástlo až na 750-tisíc vojakov. Invázia armád Varšavskej zmluvy tak v podstate ukončila takzvanú Pražskú jar - pokus československých komunistov o nastolenie "socializmu s ľudskou tvárou". V Československu potom začalo dlhé normalizačné obdobie, ktoré ukončil až november 1989.

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

Sovietski vojaci boli koncom 80. rokov rozmiestnení v 67 posádkach v Česku a 16 posádkach na Slovensku. Počet lokalít s odlúčenými jednotkami bol ešte vyšší. K oblastiam, ktoré mala sovietska armáda plne k dispozícii, patrili aj vojenské výcvikové priestory Mimoň - Ralsko, Libavá, Boletice a Kežmarok. Veliteľstvo mala takzvaná Stredná skupina vojsk vo vojenskom priestore Milovice - Mladá pri Prahe.

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

Po novembri 1989 a páde komunistického režimu bol jedným z prvých požiadaviek verejnosti práve odchod všetkých sovietskych vojsk. Prvé sovietske jednotky síce Československo opustili už v máji 1989, avšak vtedy išlo iba o plánované zníženie počtu síl. Sovietska strana najskôr chcela riešiť otázku stiahnutia svojich vojsk v rámci európskeho procesu, čo československá vláda s premiérom Mariánom Čalfom odmietla. 26. februára 1990 potom ministri zahraničných vecí Jiří Dienstbier a Eduard Ševardnadze v Moskve podpísali dohodu o odchode vojsk.

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

Koncom februára 1990, kedy sa začal odsun, sa v Československu nachádzalo 73 500 vojakov a takmer 40-tisíc rodinných príslušníkov. Bojový arzenál tvorilo okrem iného 1220 tankov, 2505 bojových vozidiel a obrnených transportérov, 1218 diel a mínometov, 76 bojových lietadiel a 146 bojových vrtuľníkov. Posledný transport so sovietskymi vojakmi a technikou opustil územie republiky 21. júna 1991 a o šesť dní neskôr republiku opustil aj posledný vojak - vtedajší veliteľ generál Eduard Vorobjov.

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

Historici v knihe Okupácia 1968 a jej obete, ktorá vyšla vlani, spresnili počet obetí sovietskej okupácie v tuzemsku. Autori knihy Prokop Tomek a Ivo Pejčoch uvádzajú, že počas pobytu okupačných vojsk v Československu zomrelo vyše 400 ľudí. Celkové československé pohľadávky a požiadavky v súvislosti so vstupom, pobytom a odchodom sovietskych vojsk prerokované československou federálnou vládou boli vyčíslené na takmer 14,8 miliardy korún.

Viac o téme: ZmluvaOkupáciaČeskoslovenskoSovietsky zväz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu