Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká výstraha pre Slovákov: Na obľúbené destinácie sa valí strašná apokalypsa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LISABON - Hurikán Leslie smeruje k Portugalsku a Španielsku. Meteorológovia očakávajú, že prinesie výdatné dažde a nebezpečne silný vietor do časti Pyrenejského polostrova, informovala v sobotu agentúra AP.

Hurikán prvej kategórie sa v sobotu ráno nachádzal približne 910 kilometrov juhozápadne od portugalskej metropoly Lisabon a asi 320 kilometrov severozápad od ostrova Madeira, vyplýva z údajov amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

Leslie sa pohyboval severovýchodne rýchlosťou 57 kilometrov za hodinu a útvar sprevádzal vietor s maximálnou stálou rýchlosťou 130 km/h. Očakáva sa, že tropická cyklóna v neobvyklej lokalite Atlantického oceánu prejde ešte v sobotu oblasťou severne od Madeiry, zámorského územia Portugalska ležiaceho západne od severnej Afriky, a následne sa bude približovať k juhozápadnej časti Pyrenejského polostrova, nad ktorého pevninu by mala prejsť v nedeľu.

Pre Madeiru vydali vôbec po prvý raz varovanie pred tropickou búrkou, pričom meteorológovia predpovedajú pre časti Portugalska vietor dosahujúci takmer silu hurikánu a v častiach západného Španielska vietor so silou tropickej búrky. Leslie by mal podľa predpovedí tiež vyvolať potenciálne nebezpečné vlnobitie, ktoré cez víkend postihne Azory, Madeiru a Kanárske ostrovy, ako aj atlantické pobrežia Španielska, Portugalska a Maroka.​

Viac o téme: HurikánŠpanielskoLesliePortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu