Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najvyšší súd rozhodol v kauze odpočúvania investigatívneho novinára: Polícia konala nezákonne

Zobraziť galériu (2)

PRAHA - Odpočúvať novinára by malo byť možné len vo výnimočných prípadoch a súd musí zdôvodniť, prečo prelamujú právo na ochranu zdroja. Vyplýva to z rozsudku Najvyššieho súdu, ktorý takto rozhodol v prípade investigatívneho novinára Českého rozholasu Janka Kroupu.

Janka Kroupu odpočúvali celkom dvakrát, v roku 2011 a 2012 pre kauzu nákupu obrnených transportérov Pandur. Polícia vraj vtedy chcela zistiť, kto novinárovi poskytol citlivý protokol, na základe ktorého vznikol text o údajnej korupcii Marka Dalíka.

Prípad odpočúvania novinára sa ťahal šesť rokov až nakoniec Najvyšší súd rozhodol, že novinár bol odpočúvaný nezákonne. Informuje o tom český portál iRozhlas.cz. Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu porušil zákon ostravský súd, ktorý odpočúvanie povolil. Napríklad aj tým, že nezdôvodnil prečo porušuje novinárovo právo na ochranu zdroja.

Súd by mal rovnako zvážiť aj to, či je verejný záujem na odhalení zdroja natoľko silný, že preváži aj ústavné právo na slobodu prejavu, resp. právo na utajenie zdroja informácie. Okresný súd v Ostrave podľa svojho hovorcu Lukáša Delonga svoje povinnosti týkajúce sa odôvodňovanie odposluchov nezanedbáva.

"Takéto rozhodnutie nadriadeného súdu je skutočne výnimočné. To nie je bežnou praxou. Takých príkazov náš súd vydáva mnoho a proti drvivej väčšine z nich nie sú od nadriadených súdov žiadne výčitky," povedal Delong.

Odkázal na štátneho zástupcu, ktorý návrhy podával. Žalobca Rostislav Bajger z olomouckého vrchného štátneho zastupiteľstva, ktorý o nasadenie odpočúvania žiadal, nechcel vec komentovať, pretože rozsudok ešte nemá k dispozícii.

Kauza Pandur

Novinára polícia odpočúvala dohromady 5 mesiacov. Chcela zistiť, kto Kroupovi vyniesol citlivý protokol, o ktorý sa opieral text uverejnený v Mladej fronte Dnes o údajnej korupcii lobistu Marka Dalíka v kauze nákupu obrnených transportérov Pandur pre českú armádu.

Kauza skončila vlani v júli odsúdením Dalíka na päť rokov väzenia za pokus o podvod. Podľa spisu si Dalík v roku 2007 požiadal o takmer pol miliardy korún za to, že bude Česko naďalej pokračovať v nákupe pandúrov. Predstieral pri tom podľa súdu, že má vplyv na zákazku a tiež blízky vzťah k predstaviteľom českej vlády, takže môže ovplyvniť ich rozhodovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu