Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hurikán Florence odznel a zanechal za sebou 17 obetí: Problémom sú teraz povodne

Situáciu v Severnej Karolíne teraz komplikujú hroziace povodne. Zobraziť galériu (3)
Situáciu v Severnej Karolíne teraz komplikujú hroziace povodne.

WASHINGTON - Hurikán Florence, ktorý v piatok udrel na východné pobrežie USA a v nedeľu zoslabol na tropickú búrku, si v štátoch Severná a Južná Karolína vyžiadal podľa najnovšej bilancie už 17 ľudských životov. Jednou z posledných obetí búrky je trojmesačné dieťa, ktoré zomrelo v mobilnom dome, na ktorý spadol strom. Búrku, ktorá tiež uväznila stovky ľudí v ich domovoch a na mnohých miestach prerušila prevádzku, sprevádzajú mimoriadne lejaky. Predovšetkým Severnú Karolínu podľa CNN pritom to najhoršie ešte len čaká, v nasledujúcich dňoch tam hrozia ďalšie mohutné záplavy.

Najnovšou obeťou je vodička nákladného auta, ktorá prišla o život pri dopravnej nehode v blízkosti mesta Gilbert v Južnej Karolíne, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady. Hoci vietor sprevádzajúci Florence postupne slabne, hrozbou zostávajú pokračujúce výdatné dažde, ktoré spôsobujú záplavy. Od štvrtka do nedele napršalo napríklad v meste Swansboro na pobreží Severnej Karolíny takmer 860 milimetrov zrážok.

Hurikán Florence odznel a
Zobraziť galériu (3)

Tisícom ľudí bola preto nariadená evakuácia kvôli obavám, že nasledujúce dni môžu priniesť najničivejšie povodne v histórii Severnej Karolíny. V Severnej Karolíne sa podľa televízie CNN ocitlo bez elektriny okolo 703.000 zákazníkov, asi 61.000 ich je v Južnej Karolíne.

Hurikán Florence odznel a
Zobraziť galériu (3)

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v sobotu v štáte Severná Karolína stav katastrofy. Rozhodnutie prezidenta umožní čerpať prostriedky z federálnych zdrojov na pomoc obyvateľom postihnutých okresov. Súčasťou tejto pomoci môžu byť príspevky na dočasné ubytovanie a opravy domov, ako aj nízkoúrokové pôžičky na pokrytie straty nepoisteného majetku a iné programy pre jednotlivcov i podniky.

Viac o téme: PovodneSeverná KarolínaHurikán Florence
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu