Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Desivá noc v Británii: Pár sa otrávil v reštaurácii, mrazivá spojitosť so Skripaľovcami

Ulica v meste Salisbury je uzavretá. Zobraziť galériu (4)
Ulica v meste Salisbury je uzavretá. (Zdroj: SITA/Jonathan Brady/PA via AP)

LONDÝN/SALISBURY - Britská polícia uzavrela v nedeľu okolie jednej z reštaurácií v meste Salisbury na juhozápade Anglicka, v ktorej sa urobilo nevoľno dvom hosťom. Jeden z nich má byť Rus, uviedla v noci na pondelok televízia Sky News s odvolaním sa na bližšie nešpecifikovaný zdroj.

V Salisbury došlo začiatkom marca k otrave bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije. Dvaja z hostí reštaurácie Prezzo - muž a žena - sa sťažovali na zdravotné ťažkosti, na čo boli privolaní zdravotníci, policajti, ako aj špecialisti na zaobchádzanie s nebezpečnými látkami. Hovorkyňa oblastnej zdravotnej služby uviedla, že obaja pacienti zostali pri vedomí a ošetrovali ich priamo na mieste.

FOTO Desivá noc v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jonathan Brady/PA via AP)

Polícia bola do reštaurácie privolaná o 18.45 h miestneho času (19.45 h SELČ). Jednotka intenzívnej starostlivosti v okresnej nemocnici v Salisbury je v pohotovosti a pripravená na prijatie ďalších pacientov, informovala ďalej televízia Sky News.

Reštaurácia Prezzo sa nachádza približne 320 metrov od stravovacieho zariadenia Zizzi, ktoré navštívili aj Skripaľovci predtým, ako ich našli vo vážnom stave na lavičke v miestnom parku. Obaja sa podľa britských orgánov stali terčom útoku nervovoparalytickou látkou novičok, otravu však prežili. 

FOTO Desivá noc v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jonathan Brady/PA via AP)

Tej istej látke mala byť koncom júna vystavená aj dvojica Britov v neďalekom meste Amesbury. Túto otravu však neprežila 44-ročná Dawn Sturgessová, ktorá zomrela po hospitalizácii v Salisbury. Otravu Skripaľovcov Británia pripisuje agentom ruskej vojenskej rozviedky GRU, čo však Moskva odmieta.

Novičok je vylúčený

Polícia v grófstve Wiltshire na juhozápade Anglicka vylúčila, že by dve osoby, ktorým v nedeľu prišlo zle v jednej z reštaurácií v meste Salisbury, prišli do styku s nervovoparalytickou látkou novičok. "Môžeme teraz potvrdiť, že nič nenasvedčuje tomu, že tou látkou je novičok... V tejto chvíli stále nevieme, či bol spáchaný trestný čin a vyšetrovanie preto pokračuje," citovala v pondelok televízia Sky News z vyhlásenia hovorkyne miestnej polície.

FOTO Desivá noc v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jonathan Brady/PA via AP)

Dvaja z hostí talianskej reštaurácie Prezzo - muž-štyridsiatnik a žena-tridsiatnička - sa sťažovali na zdravotné ťažkosti, na čo boli o 18.45 h miestneho času (19.45 h SELČ) privolaní zdravotníci, policajti, ako aj špecialisti na zaobchádzanie s nebezpečnými látkami. Hovorkyňa oblastnej zdravotnej služby uviedla, že obaja pacienti zostali pri vedomí a ošetrovali ich priamo na mieste. Neskôr boli prevezení na pozorovanie do nemocnice.

Televízia Sky News predtým s odvolaním sa na bližšie nešpecifikovaný zdroj uviedla, že jeden z hospitalizovanej dvojice je občan Ruskej federácie. Polícia medzičasom zrušila väčšinu bezpečnostných opatrení v okolí reštaurácie. Tá však bude zatvorená dovtedy, kým vyšetrovatelia neukončia svoju prácu.

Viac o téme: OtravaSalisburySergej SkripaľNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu