Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Desivé miesto tragédie v Janove: Z mosta smrti počuť tajomné zvuky, predzvesť najhoršieho?!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Luca Zennaro/ANSA via AP)

JANOV - Talianske úrady sa v pondelok rozhodli dočasne odoprieť prístup do svojich domov občanom evakuovaným z okolia zrúteného diaľničného mosta v Janove. Podľa hovorcu talianskych hasičov Lucu Cariho ide o "preventívne opatrenie", ktorého dôvodom je vŕzganie ozývajúce sa zo zrúteného mosta.

"Zdá sa, že zvuky, aké most vydáva, sú iné než tie, ktoré sme počuli v predchádzajúcich dňoch," povedal Cari, ktorého citovala agentúra DPA. Ľudia, ktorých evakuovali z panelákov pod mostom, si tak už teraz nemôžu chodiť pre svoje veci. 

Talianska agentúra ANSA informovala, že úrady vylúčili možnosť, že by vŕzganie mohol spôsobovať vietor, a jeho príčinu preverujú. Škrípajúce zvuky podľa hasičov vychádzajú z východnej časti zrúteného betónového mosta. Hasiči na tomto úseku prerušili odpratávacie práce, s ktorými však pokračujú v iných častiach okolia mosta.

Desivé miesto tragédie v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Luca Zennaro/ANSA via AP)

Desivé miesto tragédie v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Luca Zennaro/ANSA via AP)

Časť diaľničného mosta Ponte Morandi v Janove sa v utorok 14. augusta krátko predpoludním zrútila počas prudkej búrky, pričom zo 45-metrovej výšky spadlo aj viac než 30 osobných i nákladných vozidiel.

Oficiálny počet obetí stanovili talianske úrady v nedeľu na 43 mŕtvych. Medzi poslednými menami pridanými na zoznam obetí bola trojčlenná taliansko-jamajská rodina vrátane deväťročného dievčatka. Ťažko poškodený vrak ich vozidla objavili v troskách mosta v noci na sobotu. Príčina nešťastia je predmetom vyšetrovania.

Talianska vláda v piatok oficiálne spustila proces odobratia licencie diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia, ktorej pripisuje zodpovednosť za nešťastie. Podľa premiéra Giuseppeho Conteho táto spoločnosť nesie zodpovednosť za celú tragédiu a nemôže sa z nej vykúpiť ani prísľubom znovuvybudovania janovského diaľničného mosta. Samotná spoločnosť akékoľvek zanedbanie v prípade odmieta.

Viac o téme: MostTragédiaZrútenieTalianskoJanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu