Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polovica Rusov o invázii do Československa vôbec netuší: Tretina s ňou súhlasí

Snímka z Bratislavy 22.augusta 1968, deň po vstupe sovietskych tankov do mesta.  Na snímke Štúrova ulica a Námestie SNP.
Snímka z Bratislavy 22.augusta 1968, deň po vstupe sovietskych tankov do mesta. Na snímke Štúrova ulica a Námestie SNP. (Zdroj: TASR)

MOSKVA - Skoro polovica Rusov o vpáde sovietskych vojsk do Československa v auguste 1968, ktorý skoncoval s reformami pražskej jari, nič nevie. Viac ako tretina - 36 percent - považuje inváziu za oprávnenú, Sovietsky zväz si podľa nich počínal správne. Vyplýva to z prieskumu ruského nezávislého sociologického strediska Levada, uskutočneného podľa agentúry Unian v predvečer 50. výročia intervencie.

"Výsledky prieskumu svedčia o tom, že sa Rusko vracia k propagande v duchu Brežnevovej éry," usúdil riaditeľ strediska, sociológ Lev Gudkov. Úplné výsledky prieskumu by podľa neho mali byť zverejnené dnes.

Kým 45 percent opýtaných malo problém vyjadriť sa, o čo pred 50 rokmi išlo, podľa pätiny opýtaných všetko zavinili "podvratné akcie" Západu proti socialistickým štátom. Skoro štvrtina usúdila, že protisovietsky naladení politici vo vtedajšom Československu sa pokúsili o prevrat, čoho dôsledkom bol vpád vojsk. A skoro pätina Rusov si myslí, že v Československu vypuklo "povstanie proti režimu, nastoleného Sovietskym zväzom".

Len každý desiaty z opýtaných vo veku od 18 do 35 rokov mal poňatie o udalostiach Pražskej jari 1968. "Mladí ľudia nevedia a nechcú vedieť, čo sa stalo," usúdil Gudkov. "Myslím, že to je prejav všeobecnej amorálnosti veľmoci, čo sa stalo základom pre ruskú imperiálnej obrodu za (prezidenta Vladimira) Putina a v podmienkach podpory pre anexiu Krymu," dodal sociológ.

Podľa iného prieskumu štátnej agentúry FOM o vstupe sovietskych vojsk do Československa sa cítila informovaná tretina Rusov, 29 percent už o tom niekedy počulo, zatiaľ čo 35 percent pripustilo, že o niečom takom počuje vôbec prvýkrát. Z tých informovanejších 26 percent považovalo postup sovietskeho vedenia za správny, 13 percent za nesprávny.

"Hlavnými stúpenci násilného potlačenia Pražskej jari boli NDR (východné Nemecko) a Poľsko, ktorých vodcovia sa báli, aby sa" jarou "nenakazili ich krajiny. Ale príčinou operácie, známej pod krycím názvom Dunaj, sa stali obavy sovietskeho vedenia z možnej straty kontroly nad Československom," poznamenal v pripomienke výročia invázie internetový denník Gazeta.ru. "Pražská jar zahubila politický pluralizmus, zavádzaný Dubčekom. Hospodárske reformy Moskvu príliš neznepokojovali," dodal.

Viac o téme: PrieskumOkupáciaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu