Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Florida vyhlásila stav núdze: VIDEO Krvavo sfarbené vody zabíjajú všetko živé, v ohrození sú i ľudia

Červený príliv na Floride zabíja Zobraziť galériu (3)
Červený príliv na Floride zabíja (Zdroj: Profimedia)

FLORIDA - Krvavo sfarbené vody prílivu sužujú Floridu. Tamojší guvernér Rick Scott v tejto súvislosti vyhlási v pondelok stav núdze v siedmich okresoch, ktorými sú Hillsborough, Collier, Lee, Charlotte, Sarasota, Manatee a Pinellas.

Ide o premnoženie jednobunkových rias, pričom niektoré z nich vyplavujú z tela nebezpečné toxíny, ktoré zabíjajú všetko živé v blízkosti brehov a vo vode. Toto leto však červený príliv trvá pridlho, čo má za následok obrovský úhyn rýb. Miestne médiá uvádzajú, že ide o státisíce mŕtvych morských živočíchov vyplavených na breh.

Červený príliv na Floride zabíja.
Zobraziť galériu (3)
Červený príliv na Floride zabíja.  (Zdroj: Profimedia)

Floridský guvernér avizoval, že navýšenie finančných prostriedkov na likvidáciu a záchranu niektorých živočíchov umožní zapojiť viac biológov a vedcov, ktorí majú s červeným prílivom skúsenosti.     

Na Floride sa červený príliv objavuje zväčša od októbra do konca zimy. Tento už ale trvá deväť mesiacov a napáchal obrovské škody. Hynú predovšetkým ryby, obojživelníky a morské cicavce.

Červený príliv predstavuje nebezpečenstvo aj pre človeka. Ak sa v ňom vykúpete, prvé príznaky sa môžu prejaviť do pol hodiny. Toxíny sa totiž dokážu meniť v pľúcach na molekuly a prenikať do buniek. V najhoršom prípade otravy hrozí smrť.

Stanica CNN uviedla, že veterinárka Hetaher Barronová sa stará o preživšiu morskú korytnačku. Floridská komisia pre ochranu prírody uviedla, že ide o najhoršie zamorenie riasami za posledných 12 rokov.   

Červený príliv na Floride
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)


Prečítajte si aj: Rodičia, pozor! Šíri sa nová hrozba: Desivá Momo psychicky útočí na deti, hra má končiť smrťou


Viac o téme: FloridaČervený prílivZamorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu