Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rodičia, pozor! Šíri sa nová hrozba: Desivá Momo psychicky útočí na deti, hra má končiť smrťou

Sadistická hra Momo ovládla aplikáciu WhatsApp Zobraziť galériu (3)
Sadistická hra Momo ovládla aplikáciu WhatsApp (Zdroj: Twitter/dna, whatsapp.com, gettyimages)

BRATISLAVA - Niektoré mobilné aplikácie naozaj môžu ohroziť zdravie používateľov. Týka sa to najmä vekovej skupiny mladistvých. Tí sa totiž nechajú najľahšie zamotať ho pofidérnych hier, ktoré môžu v konečnom dôsledku ohroziť ich život. Po poslednej afére s internetovou hrou „Modrá veľryba“, ktorej je celosvetovo pripisovaných niekoľko desiatok úmrtí detí, sa na komunikačnej platforme WhatsApp rozmáha nová zvrátenosť.

Len rok po tom, čo mládež po celkom svete ovládla samovražedná hra „Modrá veľryba“, číha na používateľov mobilov jej nový nástupca, ktorý zrejme cieli na to isté – vystrašiť deti a mladistvých na smrť. Pomocou internetovej šikany a obťažovania tvorcovia tejto sadistickej hry doviedli minulý rok množstvo detí po celom svete na pokraj zúfalstva. Niečo, čo začalo ako „výzva pre odvážlivcov“, sa rýchlo zmenilo na čin kyberkriminality obludných rozmerov, ktorému sa dnes pripisujú desiatky samovrážd maloletých. Iba v Rusku sa špekuluje o viac než 130 úmrtiach.

Uplynulé týždňe sa však prostredníctvom mobilnej aplikácie WhatsApp šíri nová výzva. Tá užívateľov nabáda, aby kontaktovali určené číslo. Malo by patriť duchovi „Momo“, po ktorom táto samovražedná hra nesie svoj názov.

 

 

Užívatelia sú následne kontaktovaní z tohto čísla entitou, ktorá si hovorí „Maria“. Nasleduje séria strašidelných správ, zvukových záznamov a fotiek, ktoré vystriedajú nechutné a znepokojivé zábery. Druhá strana potom začne používateľa nútiť k splneniu rôznych úloh, z ktorých posledná by mala byť zobrať si vlastný život.

 

 

Vizuálna stránka „Momo“ bola inšpirovaná výtvorom japonského umelca, ktorý desivý výtvor zaradil medzi svoju kolekciu hororových bábik. Monštrum potom ukradli tvorcovia "výzvy" a podľa všetkého sa ním inšpiroval aj softvér na zmenu čŕt tváre, ktorý páchatelia využívajú pri videohovoroch.

Strašidelná skulptúra sa na internete objavila už v roku 2016.
Zobraziť galériu (3)
Strašidelná skulptúra sa na internete objavila už v roku 2016.  (Zdroj: Instagram)

Nechutná senzácia sa pôvodne rozmohla v štátoch Latinskej Ameriky a USA, no dostala sa aj k európskym používateľom. Ak sa hra stane podobne populárnou ako jej morbídny predchodca „Modrá veľryba“, môžeme očakávať jej rozšírenie na Slovensko. Pred hrozbou varovali už aj v Česku.

Na svetových weboch sa rozšírila informácia o smrti dvanásťročného dievčaťa z Argentíny, ktoré malo byť prvou obeťou tejto hry. Priama spojitosť sa zatiaľ nepotvrdila, no podľa polície sa jej dievča krátko pred smrťou zúčastnilo.


Prečítajte si aj: Najsledovanejší prípad v USA: Iba 12-ročná chcela zavraždiť spolužiačku posadnutá mýtickým monštrom


Pred hrozbami spojenými s kontaktovaním neznámych čísel prostredníctvom mobilných aplikácií varujú odborníci. Pri nedostatočnej ochrane môže dôjsť k odcudzeniu a zneužitiu osobných údajov. Mladiství užívatelia sú v horšom prípade ľahkým cieľom pre páchateľov kyberšikany. Tá môže mať negatívne následky na ich mentálnom, ale aj fyzickom zdraví.

Viac o téme: VýzvaWhatsAppModrá veľrybaMomo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu