Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Identita útočníka z Londýna odhalená! FOTO Salih prišiel do Anglicka zo Sudánu

Londýnska polícia zverejnila identitu muža, ktorý stojí za útokom na britský parlament. Zobraziť galériu (4)
Londýnska polícia zverejnila identitu muža, ktorý stojí za útokom na britský parlament. (Zdroj: facebook, sky news)

LONDÝN - Muž, ktorý v utorok narazil autom do ľudí pred britským parlamentom v Londýne, je 29-ročný Brit Salih Khater sudánskeho pôvodu z Birminghamu. Napísal to dnes denník The Guardian a ďalšie britské denníky. Polícia muža zatkla, keď pri Snemovni lordov vošiel do cyklistov a chodcov a troch ľudí zranil. Potom narazil do bezpečnostných zátarás.

Informáciu o mužovej identite potvrdila aj spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na vládne zdroje. Polícia zatiaľ uviedla len jeho vek, zo záberov zhotovených pri zatýkaní, je zrejmé, že ide o muža tmavej pleti. The Guardian získal informáciu, že muž sa volá Salih Khater. Ide o Brita sudánskeho pôvodu, ktorý žil v birminghamskej časti Sparbrook.

Londýnska polícia zverejnila identitu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/S.K.)

Lokálna polícia muža pozná

Na sociálnych médiách je Khaterova fotografia. Scotland Yard tvrdí, že bezpečnostným zložkám muž nebol známy. Nepredpokladá sa, že by išlo o osobu, o ktorú by sa v minulosti bola zaujímala tajná služba alebo protiteroristická polícia. Podozrivý však bol zrejme známy pre "lokálnu políciu", uviedla BBC. Londýnska metropolitná polícia ešte v utorok uviedla, že zadržaný muž s vyšetrovateľmi nespolupracoval.

Londýnska polícia zverejnila identitu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Sky News)

Podľa predošlých správ prišiel podozrivý do Londýna niekoľko hodín pred incidentom práve z Birminghamu. Automobil bol do Londýna privezený v pondelok a zhruba do šiestej hodiny ráno druhého dňa parkoval v Soho. Ráno s ním vodič krúžil okolo Westminsterského paláca zhruba 90 minút až do incidentu, ktorý sa stal krátko po pol ôsmej miestneho času (po pol deviatej SELČ). 

Londýnska polícia zverejnila identitu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/S.K.)

Incident sa odohral počas utorňajšej rannej špičky a utrpeli pri ňom zranenia tri osoby. Vodiča auta typu Ford Fiesta, ktoré po kolízii s ľuďmi na ulici pokračovalo v jazde a zastavil ho až náraz do bezpečnostnej zábrany okolo parlamentného areálu, vzali do väzby pre podozrenie z terorizmu. Podľa BBC ho v súčasnosti vypočúvajú v južnej časti Londýna. Polícia vykonala razie v Nottinghame a v Birminghame, ale okrem vodiča auta nikoho iného nezatkli. Čin sa vyšetruje vzhľadom k zjavnému úmyslu a tiež kvôli zvolenému miestu ako teroristický. V Británii zostáva v platnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia teroristickými útokmi. Nevyhlásiť najvyšší stupeň sa premiérka Theresa Mayová rozhodla po konzultácii s políciou.

Viac o téme: ParlamentBritániaSalih Khater
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu