Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Taliansko po tragickej nehode: Počet obetí stúpol na 42, pod troskami boli aj živí

Záchranári v ťažkom teréne, kde sa zrútil most. Zobraziť galériu (6)
Záchranári v ťažkom teréne, kde sa zrútil most. (Zdroj: SITA/Luca Zennaro/ANSA via AP)

JANOV - Celkový počet obetí na životoch po zrútení časti železobetónového diaľničného mosta nad údolím rieky Polcevera v Janove sa medzitým zvýšil na minimálne 42 vrátane troch neplnoletých osôb. Vyplýva to z vyjadrenia janovského prokurátora Francesca Cozziho pre štátny rozhlas a televíziu (RAI), ktoré citovala agentúra DPA. Zranených je 16 ľudí a stav 12 z nich je kritický, oznámili v stredu regionálne úrady, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA.

Pohotovostné zložky podľa oznámenia naďalej intenzívne pracujú na mieste tragédie, kde strávili aj celú noc - v nádeji, že v troskách nájdu ďalšie živé osoby. Medzi obeťami sú aj najmenej tri deti vo veku 8, 12 a 13 rokov.

Pri zrútení časti Morandiho mosta nad údolím rieky Polcevera v Janove spadlo v utorok krátko pred poludním z výšky niekoľkých desiatok metrov aj 30-35 osobných a viacero nákladných áut. Trosky a vozidlá dopadli do koryta rieky, na železničné koľaje a do priemyselného areálu. V čase incidentu bola v danej oblasti silná búrka. Na moste vybudovanom ešte v 60. rokoch 20. storočia tiež prebiehali údržbové práce.

FOTO Taliansko po tragickej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Luca Zennaro/ANSA via AP)

Minister dopravy Danilo Toninelli v stredu pripísal zodpovednosť za pád mosta súkromnej spoločnosti, ktorá prevádzkuje veľkú časť diaľničnej siete v Taliansku a ktorej manažment by podľa neho mal odstúpiť. "V prvom rade by mal rezignovať manažment Autostrade per l'Italia," napísal Toninelli na Facebooku s tým, že tejto firme by mali odobrať licenciu na prevádzku diaľnic, pričom bude čeliť pokutám do možnej výšky 150 miliónov eur.

FOTO Taliansko po tragickej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Flavio Lo Scalzo/ANSA via AP)

Toninelli už predtým vyhlásil, že ak svoju úlohu zohrala nedbalosť, "ten, čo sa jej dopustil, za to musí zaplatiť". V stredu doplnil, že spoločnosť Autostrade per l'Italia dosahuje "miliardové" zisky, avšak platí len "niekoľko miliónov" na daniach. Okrem toho podľa neho "ani len nerobí potrebnú údržbu mostov a diaľnic" a dopúšťa sa "vážnych nedostatkov".

FOTO Taliansko po tragickej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Flavio Lo Scalzo/ANSA via AP)

Svedkovia hlásili, že počuli rachot, keď časť 45 metrov vysokého mosta v hustom lejaku padala, práve v čase hustej poludňajšej premávky. Väčšina Talianov opúšťala mestá a smerovala na pláže a do hôr, keďže v stredu je v krajine veľký sviatok, vysvetlila agentúra AP. Jedna neidentifikovaná žena, ktorá stála v okolí pod mostom, povedala pre štátnu televíziu RAI, že most sa zosypal, akoby bol z múky. 

Medzi obeťami pádu mosta sú dvaja Albánci traja Francúzi

Pri utorňajšom zrútení mosta v talianskom Janove zahynuli dvaja mladí muži z Albánska. Tlačová agentúra AP to uviedla v stredu s odvolaním sa na albánske úrady. Albánske veľvyslanectvo v Ríme identifikovalo tieto obete na Facebooku ako Marjusa Djerriho a Ediho Bokrinu, pričom vyjadrilo sústrasť a ponúklo pomoc ich rodinám.

Státisíce Albáncov sa po skončení komunistického režimu vo svojej krajine presťahovali za lepším životom do Talianska, pripomenula v tejto súvislosti AP. Záchranári však stále pokračujú v prehľadávaní trosiek mosta, ktoré dopadli spolu s vozidlami do riečneho koryta, priľahlého priemyselného areálu a na železničné koľaje.

FOTO Taliansko po tragickej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Vigili Del Fuoco via AP)

Na zozname ľudí, ktorí neprežili utorňajšie zrútenie diaľničného mosta v Janove, sú aj traja občania Francúzska. Podľa tlačovej agentúry AP to oznámilo v stredu francúzske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň vyjadrilo sústrasť rodinám týchto obetí.

Paríž nezverejnil podrobnosti o ich totožnosti, miestne médiá však uviedli, že išlo o dve mladé ženy a muža z mesta Toulouse. Cez Janov údajne cestovali na hudobný festival. Rezort zahraničných vecí tiež vyhlásil, že zostáva v kontakte s talianskymi úradmi pre prípad, že by sa medzi obeťami nachádzali ďalší Francúzi.

FOTO Taliansko po tragickej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Vigili Del Fuoco via AP)

Taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý v utorok prerušil svoju dovolenku, aby navštívil miesto nešťastia, napísal na Facebooku, že to bol jeho "najdlhší a najťažší deň" od nástupu do funkcie začiatkom júna. Prisľúbil zároveň vypracovanie "mimoriadneho monitorovacieho plánu" s cieľom preveriť stav starnúcej cestnej siete v Taliansku, keďže krajina "si nemôže dovoliť ďalšie tragédie, ako je táto".

Kondoluje Kiska aj Pellegrini

V súvislosti s tragickým pádom mosta v talianskom meste Janov poslali prezident a premiér Slovenskej republiky svojim talianskym partnerom sústrastné telegramy. Ako informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR, prezident Andrej Kiska poslal v utorok 14. augusta sústrastný telegram prezidentovi Talianskej republiky Sergiovi Mattarellovi, v ktorom píše, že s hlbokým zármutkom prijal správu o tragickom nešťastí v Janove.

V kondolenčnom telegrame po tragédii, pri ktorej prišli o život desiatky ľudí a mnohí ďalší utrpeli zranenia, ďalej Kiska v mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vyjadruje prezidentovi Talianska, rodinám a blízkym obetí úprimnú sústrasť a zraneným praje skoré uzdravenie.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini poslal sústrastný telegram svojmu talianskemu kolegovi, predsedovi vlády Talianskej republiky Giuseppe Contemu. „Talianskemu ľudu i pozostalým obetí tejto tragédie chcem vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť,“ napísal v liste slovenský premiér. O kondolenčnom telegrame premiéra v súvislosti s pádom mosta v Janove, ktorý si vyžiadal mnoho obetí a zranených, informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Telegramy poslal aj Danko

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) poslal v stredu v súvislosti s utorkovým (14.8.) pádom mosta v Janove sústrastné listy predsedovi talianskej Poslaneckej snemovne Robertovi Ficovi a predsedníčke Senátu Marii Elisabette Albertiovej Casellatiovej. TASR o tom informovala šéfka tlačového odboru Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková.

V listoch vyjadril Danko aj v mene poslancov parlamentu úprimnú sústrasť všetkým pozostalým, ktorí prišli pri tragédii v Janove o svojich príbuzných, priateľov a kolegov. "S hlbokým zármutkom som prijal správu o zrútení stometrového úseku mosta na frekventovanej diaľnici A10 v Janove, ktoré si doposiaľ vyžiadalo nemálo obetí. Uvedomujem si, že toto nešťastie hlboko zasiahlo Vašu krajinu a Vašich spoluobčanov. Rovnako by som touto cestou rád adresoval želanie skorého uzdravenia všetkým zraneným," napísal predseda slovenského parlamentu.

Do Talianska poslali sústrastné telegramy aj prezident SR Andrej Kiska a premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD). Kiska poslal sústrastný telegram v utorok prezidentovi Talianska Sergiovi Mattarellovi. Predseda vlády Pellegrini zaslal sústrastný telegram svojmu talianskemu kolegovi Giuseppemu Contemu.

Najmenej 37 mŕtvych si vyžiadalo podľa aktuálnych informácií zrútenie diaľničného mosta, ku ktorému došlo v utorok krátko pred poludním v Janove na severozápade Talianska. Zranených je 16 ľudí a stav 12 z nich je kritický.  Pri zrútení časti Morandiho mosta nad údolím rieky Polcevera spadlo z výšky niekoľkých desiatok metrov aj 30-35 osobných a viacero nákladných áut. Trosky a vozidlá dopadli do koryta rieky, na železničné koľaje a do priemyselného areálu. V čase incidentu bola v danej oblasti silná búrka.

Viac o téme: NehodaMostTalianskoJanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu