Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mary pátrala po rodinnej histórii: Stopy ju zaviedli na Slovensko, prekvapenie po 110 rokoch!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: The Morning Call)

ALLENTOWN - Mary Valeková, ktorá žije v Albany v štáte New York, bola vždy fascinovaná rodinnou históriou a rozhodla sa pátrať po tom, odkiaľ pochádzajú jej predkovia. Stopy ju zaviedli na Slovensko, ktoré navštevuje už od roku 1990 a spája dokopy jednotlivé čriepky. Až donedávna však vedela iba veľmi málo o svojich prastarých rodičoch. O to väčším prekvapením bolo zistenie, kde je pochovaný jej pradedko Pavol Hudák.

Slovenka odišla do Británie s 30 librami: Pracovala v McDonalde, teraz zarába poriadnu sumu

Ona aj všetci ostatní príbuzní v USA predpokladali, že deti Pavla Hudáka boli prvými z rodiny, ktorí prišli do Spojených štátov zo Slovenska. Keď však navštívila svoju rodinu na Slovensku a opýtala sa svojej sesternice, kde je pochovaný ich pradedko, bola prekvapená odpoveďou: "V Pensylvánii."

Keď sa Mary Valeková vrátila, požiadala úrady o úmrtný list a dozvedela sa, že práve Pavol Hudák bol prvý z rodiny, ktorý pricestoval do Spojených štátov. No ešte viac ju šokovalo, že je pochovaný na cintoríne Calvary Cemetery v North Catasauque, čo je miesto, kde v pokoji odpočívajú aj mnohí iní jej príbuzní.

Mary Valeková
Zobraziť galériu (4)
Mary Valeková  (Zdroj: The Morning Call)

Hrob bol zabudnutý a neoznačený viac ako 110 rokov. Všetko sa to však zmenilo minulú nedeľu popoludní, keď na cintorín prišlo približne 60 potomkov Pavla Hudáka, aby osadili nový náhrobok a uctili si ho. Informovali noviny The Morning Call.

Pavol Hudák sa narodil roku 1864 a pracoval v Spojených štátoch v spoločnosti Lehigh Portland Cement Co. v Ormodde. Zarobené peniaze posielal svoje rodine, aby mohli v rodnom Lendaku postaviť ten najlepší dom. O život prišiel pri pracovnom úraze v roku 1907. V USA s ním bol v tom čase iba 18-ročný syn. Hudák po sebe zanechal manželku a päť detí. Peniaze, ktoré dovtedy zarobil, však stačili na splnenie jeho sna a dom, ktorý rodina postavila, stojí v obci dodnes.

Mary pátrala po rodinnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: The Morning Call)

Na náhrobku je uvedený dátum Hudákovho narodenia a úmrtia, mená jeho rodičov aj manželky. Rovnako sú na ňom napísané aj mená jeho piatich detí: Frank, Maria, Justina, Albert a Veronica. Keď Pavol Hudák zomrel, mala Valekovej babička Veronica deväť rokov a stále žila na Slovensku. Do USA prišla v 20-tych rokoch a usadila sa vo Whitehalle.

Okolo hrobu sa v nedeľu zišli desiatky Hudákových potomkov z Atlanty, Texasu či Kalifornie a náhrobok požehnal aj reverend. Nový pomník obsypali množstvom kvetov.

Viac o téme: HrobPomníkNáhrobokSlovenskoPavol HudákMary Valeková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu