Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krviprelievanie v Sýrii: Tri samovražedné útoky, zahynulo 156 ľudí, obvinili Daeš

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/SANA via AP)

DAMASK - Na zhruba 156 mŕtvych stúpol počet ľudí, ktorí zahynuli v stredu pri samovražedných útokoch a bojoch v oblasti okolo mesta Suwajdá na juhu Sýrie, ovládanej sýrskou vládou. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

"Medzi usmrtenými je 62 civilistov, zvyšok sú provládni bojovníci a dedinčania, ktorí zahynuli v bojoch s útočiacimi militantmi Islamského štátu," povedal riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán. Dodal, že extrémistická organizácia Daeš pri útokoch prišla o 38 militantov vrátane štyroch samovražedných útočníkov. Podľa SOHR ide o vôbec najvyšší počet obetí, aké kedy v provincii Suwajdá zaznamenali. Organizácia dodala, že pri útokoch a bojoch bolo zranených ďalších asi 210 ľudí.

Najmenej štyria samovražední útočníci z Daeš podľa informácií SOHR odpálili výbušniny v meste Suwajdá. Prudké boje v oblasti okolo tohto mesta pokračovali aj po týchto atentátoch. Severovýchodne od Suwajdá podnikli extrémisti očividne koordinované útoky na niekoľko dedín, kde čelili vládnym silám. Tri dediny sa im údajne podarilo obsadiť.

K útokom sa prihlásil Daeš, pričom uviedol, že jeho bojovníci usmrtili 100 odpadlíkov. "Vojaci kalifátu vykonali útok na bezpečnostné a vládne stanovištia v meste Suwajdá," uviedol Daeš vo vyhlásení a dodal, že desiatky ľudí utrpeli zranenia. Miestni obyvatelia agentúre DPA povedali, že výbuchy boli citeľné v celom meste a ľudia podliehali panike, no v súčasnosti sa už situácia upokojila, pričom bezpečnostné zložky zriadili v meste nové kontrolné stanovištia. Miestny guvernér taktiež potvrdil, že mesto je už "bezpečné a pokojné".

Sýrska štátna televízna stanica al-Ichbáríja už skôr informovala, že jeden z útočníkov sa ráno v meste Suwajdá vyhodil do vzduchu, keď prechádzal na motocykli cez trh so zeleninou. Ďalší zaútočil na iné námestie plné ľudí. Ostatní dvaja samovražední útočníci sa odpálili po tom, ako ich začali prenasledovať bezpečnostné sily.

K útokom v Suwajdá došlo v čase vládnej ofenzívy na juhu Sýrie, kde vojaci bojujú so skupinou napojenou na Daeš v blízkosti hranice s Izraelom okupovanými Golanskými výšinami a v iných tamojších oblastiach. Vládnym silám sa podarilo v pohraničnej oblasti opätovne ovládnuť územia kontrolované predtým povstalcami a v súčasnosti s nimi zvádzajú boje. Daeš bol už v Sýrii a Iraku prevažne porazený, ale stále ešte kontroluje malé územia na juhu a východe Sýrie, pripomína agentúra AP.

Viac o téme: Samovražedné útokySýriaSuwajdá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu