Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dovolenka v ohrození: VIDEO Chorvátsko bičujú búrky, uzavreté cesty, hrozia zosuvy pôdy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, FB/Crometeo)

HVAR/VIS - Obľúbenú dovolenkovú destináciu Slovákov v noci na pondelok zasiahli výdatné dažde, ktoré zaplavili najmä chorvátske ostrovy Hvar a Vis. Tamojší meteorológovia varujú pred zosuvmi pôdy. Voda zaplavila cesty a spôsobila lokálne povodne. Hoci sa ráno počasie zlepšilo, meteoalarm vydal pre oblasť Splitu oranžový poplach pred búrkami.

Chorvátske úrady vydali vzhľadom na rozsiahle zrážky z noci na pondelok varovanie pred silnými dažďami. Ako informoval chorvátsky denník dnevnik.hr, najviac zrážok spadlo na ostrovoch Hvar a Vis.

Voda zaplavila cesty a lokálne sa vyskytli aj povodne. Na mnohých miestach dokonca hrozia zosuvy pôdy.

Miestny denník ďalej uvádza, že búrky môžu byť sprevádzané silným vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu. Na nepriaznivú situáciu upozornil aj meteoalarm, ktorý vydal oranžový poplach pred silnými búrkami pre oblasť Splitu.

Záplavy v Chorvátsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Crometeo)

V ranných hodinách sa počasie zlepšilo, no podľa prognózy meteorológov sa búrky presúvajú na juh krajiny, kde tepoty dosahujú cca 30 stupňov Celzia. Na severe územia by sa malo zasa otepliť. Na horách sa vyskytnú prehánky len ojedinele.

Pred mokrými a šmykľavými cestami varuje aj chorvátsky autoklub HAK. Boli hlásené aj rozsiahle dopravné obmedzenia. Dočasne uzavreté sú cesta DC66 medzi Brsečom a Mošćeničkou Dragou a cesta DC8 medzi Karlobagom a Sv. Máriou Magdalénou. Kvôli silnému vetru sú na vozovkách obmedzené maximálne povolené rýchlosti.   

Viac o téme: ZáplavyChorvátskoBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu