Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

PRÁVE TERAZ Panika v Nemecku: Útočník dobodal ľudí v autobuse, 10 zranených

Záchranári ošetrujú zranených Zobraziť galériu (3)
Záchranári ošetrujú zranených (Zdroj: Twitter/Sudhakar)

LÜBECK - Útočník v autobuse v severonemeckom prístavnom meste Lübecku dnes zranil nožom 14 ľudí, z toho dvoch vážne. Polícia ho následne zadržala. Informoval o tom portál Lübecker Nachrichten s tým, že násilník pochádza zrejme z Iránu. Z miesta činu sa pokúšal utiecť a v autobuse zanechal batoh, z ktorého vychádzal dym.

Najmenej 14 ľudí utrpelo v piatok zranenia, keď ich v linkovom autobuse v severonemeckom meste Lübeck pobodal nožom zatiaľ neznámy útočník. Dvaja ľudia sú údajne zranení ťažko, 12 ľahko. Páchateľa polícia zadržala, informovala agentúra DPA.

Dvaja sú zranení vážne

Hovorca polície v Lübecku uviedol, že k útoku došlo vo štvrti Kücknitz. Podľa hovorcu polícia okolnosti a motív útoku páchateľa vyšetruje. Podľa informácií denníka Lübecker Nachrichten pochádza útočník z Iránu a má okolo 35 rokov.„Preverujeme okolnosti a čoskoro zverejníme informácie,“ uviedla na Twitteri polícia. Útočník podľa svedkov počas jazdy v plne obsadenom autobuse naraz vytiahol zbraň a zaútočil na cestujúcich. 

 

Vodič, ktorého tiež napadol, okamžite zastavil. Svedkom udalosti bola policajná hliadka, ktorá bola neďaleko. „Medzi ďalšími sú dvaja vážne zranení,“ uviedla na sociálnej sieti polícia, ktorá zároveň potvrdila, že nikto pri útoku nezomrel.

Útočník zranil v autobuse
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Daily Mirror)

Nešlo o terorizmus

Minister vnútra Šlezvicka-Holštajnska Hans-Joachim Grote povedal, že incident nepovažuje za terorizmus. Hovorkyňa regionálnej prokuratúry Ulla Hingstová uviedla, že útočníkom bol 34-ročný nemecký občan narodený v zahraničí, ktorý dlhodobo žije v Nemecku. Portál Lübecker Nachrichten s odvolaním na svoje zdroje uviedol, že násilník je pôvodom z Iránu.

"Dôkazy o politickej radikalizácii akejkoľvek formy nemáme," povedala Hingstová. Pôvodne ale tvrdila, že zatiaľ nie je možné vylúčiť žiaden motív, teda ani terorizmus. Podľa Groteho ale o terorizmus nešlo. Dodal tiež, že útočník nevykrikoval žiadne heslá.

Útočník zranil v autobuse
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Markus Scholz/dpa +++ dpa-Bildfunk +++)

Výpoveď svedkov

Incident videl tiež istý 87letý Lothar, ktorý na mieste činu býva. "Cestujúci vyskakovali z autobusu a kričali. Bolo to desivé. Potom odviezli zranených. Útočník mal kuchynský nôž," povedal Lothar.

Svedkyňa, ktorá bola v autobuse, útok opísala ako rež. "Jedna z obetí zrovna ponúkla miesto staršej pani, útočník ju tak bodol do hrude," citoval Lübecker Nachrichten výpoveď ženy.

Slová prokurátorky

Prokurátorka Ulla Hingst v piatok večer počas tlačovej konferencie oznámila, že incident sa začal, keď páchateľ zapálil batoh s horľavinou. Vodič autobusu si všimol ohňa a zastavil, aby z neho mohli pasažieri vystúpiť. Potom išiel do zadnej časti vozidla, aby zistil, čo sa deje, keď ho páchateľ udrel. Ako muž utekal z vozidla, pobodal ľudí okolo seba 13-centimetrovým kuchynským nožom. Vonku ho premohli ostatní pasažieri a zakrátko ho zatkli policajti, ktorí sa nachádzali neďaleko.

Páchateľa identifikovali ako 34-ročného nemeckého občana žijúceho v Lübecku, ktorý sa narodil v Iráne. Jeho motív úrady zatiaľ nezistili. "Neexistujú náznaky, že bol tento muž politicky zradikalizovaný," uviedla Hingst s tým, že vyšetrovatelia momentálne tiež nenašli "náznaky toho, že tento čin má teroristické pozadie". Prokurátori sa budú usilovať o to, aby muž zostal vo väzbe až do vznesení prípadných obvinení z ublíženia na zdraví a pokusu o podpaľačstvo.

Viac o téme: NôžAutobusPolícia útok Nemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu