Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál v Česku: VIDEO Polícia našla tigrie jatky, zo šeliem robili bujón, odporné detaily

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: FB/Policie České republiky)

PRAHA - Pri vyšetrovaní prípadu nelegálneho nakladania so zvieratami našli colníci a policajti pri domových prehliadkach telo čerstvo zastreleného tigra, produkty z tigrov aj kože veľkých šeliem. Trojicu obvinených mužov zatiaľ stíhajú v súvislosti s tromi tigrami, zvierat však zrejme bolo viac. U najmladšieho z obvinených navyše objavili 20 tiel iných chránených živočíchov, napríklad bobra, rybárika alebo sokola. Na tlačovej konferencii to v stredu uviedli zástupcovia colnej správy a polície. Súd všetkých troch obvinených poslal do väzby, jedným z nich je chovateľ Ľudovít Berousek starší.

Desivé zábery zo ZOO: VIDEO Len pre silné povahy, utrpenie vyhladovaných zvierat

Obsah ani grafický materiál nie sú vhodné pre neplnoleté osoby a ľudí s citlivou povahou!

"Dúfam, že kauza poslúži k tomu, aby sa na to upozornilo. Niekto by sa mal zamyslieť nad tým, akým spôsobom sa tu s tými zvieratami zaobchádza," podotkol riaditeľ sekcie pátrania Generálneho riaditeľstva ciel Robert Šlachta. Dodal, že by sa mala zmeniť legislatíva.

Škandál v Česku: VIDEO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Policie České republiky)

Polícia po pondelkovej razii obvinila z neoprávneného nakladania s chránenými zvieratami mužov vo veku 35, 56 a 67 rokov, ktorí majú trvalé bydlisko v Prahe, na Českolipsku a na Žatecku. Ich totožnosť bližšie nešpecifikovala. Podľa kriminalistov narábali s mŕtvymi telami tigrov v rozpore s právnymi predpismi a prinajmenšom túto nedeľu jedného z tigrov zastrelili. Cieľom činnosti gangu bol finančný zisk prostredníctvom výroby prípravkov tradičnej čínskej medicíny.

Škandál v Česku: VIDEO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Policie České republiky)

Trojici hrozí až päťročné väzenie. Berousek v stredu pred svojím väzobným zasadnutím povedal novinárom, že nespáchal nič protiprávne. Proti začatiu stíhania podal sťažnosť.

Trestnú činnosť údajne organizoval päťdesiatšesťročný Vietnamec, ktorý vystupoval pod dvomi rôznymi identitami. Predtým pracoval v Nemecku ako stánkar. Hotové tigrie produkty podľa colníkov predával okrem iného v pražskej tržnici Sapa, ale aj v ďalších krajinách EÚ i mimo nich. Polícia u neho našla tigrí masox a víno a tiež výrobky s podozrením na slonovinu.

Škandál v Česku: VIDEO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Policie České republiky)

Tigre podľa obvinení choval šesťdesiatsedemročný Čech, v minulosti odsúdený za násilnú trestnú činnosť. Polícia u neho zaistila 1,8 milióna českých korún (cca 69 650 eur) v hotovosti, kože tigra, leva alebo medveďa a tiež množstvo dokladov k nakladaniu s tigrami, u ktorých bude overovať pravosť.

Chovateľ údajne tigre dodával 35-ročnému preparátorovi s pozastavenou činnosťou, tiež Čechovi. Muž potom telá šeliem spracovával, okrem iného vyrábal vývar z ich kostí. Práve u neho policajti objavili mŕtvolu tigra, streleného do oka a krku z dôvodu, aby strela neporušila cennú kožu. Je pravdepodobné, že vyšetrovatelia voči preparátorovi rozšíria stíhanie vzhľadom na telá iných zvierat, ktoré prechovával v mrazničkách. Muž už bol v podmienke za pytliactvo a nedovolené ozbrojovanie.

Škandál v Česku: VIDEO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Policie České republiky)

Produkty tradičnej čínskej medicíny sú vo vietnamskej komunite veľmi žiadané, a preto dobre speňažiteľné. Aziati veria v mimoriadne liečivé účinky prípravkov nielen z tigrov, ale aj z ďalších ohrozených zvierat, napríklad nosorožcov. Šlachta uviedol, že cena tigra sa pohybovala okolo 100-tisíc (cca 3870 eur) až 150-tisíc korún (cca 5800 eur) za zviera. Kožu vraj preparátor predával od 50-tisíc do 100-tisíc, pazúry za 2500 a jeden gram masoxu za 1500 korún.

Škandál v Česku: VIDEO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Policie České republiky)

U obvineného chovateľa zostali živé zvieratá, ktorých zdravotný stav teraz vyhodnotí Česká inšpekcia životného prostredia. Každý tiger by mal mať svoje dokumenty a neprenosný čip. V ČR sa oficiálne nachádza 140 živých tigrov, z toho iba štyri desiatky v zoologických záhradách. "Myslím, že sa dostaneme k tomu, že je tu v tom neporiadok, že si tu na jedny papiere chodí viac tigrov a že je to biznis ako prasa," uzavrel Šlachta.

Viac o téme: TigerChovateľŠelmaPolícia Obchodovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu