Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dramatické momenty v Česku: Z klietky ušli dva tigre a lev, polícia má dobrú správu

Uväznené zvieratá na hranici.
Uväznené zvieratá na hranici. (Zdroj: SITA)

KLAMOŠ - Veterinári uspali dvoch tigrov a leva, ktorí predpoludním utiekli zo svojich klietok v Bioparku Štít v obci Štít - Klamoš v Královohradeckom kraji. Všetky tri šelmy uspali po 12.30 h.

VIDEO Dievčatko chcelo nakŕmiť opicu v zoo: V šoku padá na zem, toto nečakalo!

"Čakalo sa na tretieho veterinára, po pol jednej sa podarilo uspať všetky tri zvieratá naraz," uviedla hovorkyňa polície Iva Kormošová. Zvieratá sa dostali z klietok krátko pred desiatou hodinou, všetky sú dospelé jedince. Na mieste zasahovalo osem policajných hliadok, zásahová jednotka a vrtuľník. Polícia varovala obyvateľov z okolia, aby nevychádzali von.

Majiteľ parku sa v rozhovore s redaktorom spravodajského portálu idnes.cz vyjadril, že šelmy zachránili z nemeckého cirkusu. Tigre aj lev boli v prepravnom voze s klietkou, keďže ich mali prepraviť do Turecka. Zvieratá sa podľa slov majiteľa povaľovali v blízkosti klietky. "Zvieratám sa vraj podarilo zlomiť poistku, ktorá zaisťovala dvere prepravného boxu," cituje portál novinára denníka Mladá fronta DNES, ktorý bol na mieste.

Dnes je biopark podľa jeho webu pre verejnosť uzavretý, návštevnú dobu má v lete od utorka do nedele. Vlani v máji v bioparku lev zranil štyridsaťdeväťročného muža z Prahy. Muž si chcel leva vyfotiť a do klietky s mrežami prestrčil ku zvieraťu ruky s fotoaparátom. Trojročný samec leva potom na muža zaútočil.

Biopark Štít sa na prezentácii na webe charakterizuje ako súkromné zariadenie pre chov exotických i domácich zvierat ohrozených vyhubením. Vznik zariadenia spadá do polovice roku 2014. Je v obci Klamoš v jej časti Štít, asi šesť kilometrov od Chlumce nad Cidlinou.

Biopark chová levy, tigre, leopardy, pumu, mačiaky, lemury, makaky, rôzne druhy vtákov, ďalej napríklad korytnačky, kone, hydinu, kozy.

Na konci júna utiekla zo zooparku vo Zvole pri Prahe puma. Zviera z areálu utieklo vo štvrtok 28. júna, ľudia sa kvôli tomu nemali zdržiavať vonku. V sobotu sa pumu podarilo odchytiť. Pumu pomáhala hľadať špecializovaná odchytová služba z Karlových Varov, ktorú kontaktoval majiteľ zoo. Zo zooparku utiekla puma tiež vlani v júli.

Zvieratá boli podľa hovorkyne pripravené v prepravných klietkach k následnému odvozu z bioparku. "Zrejme sa im podarilo uvoľniť istiacu páčku v klietke," povedala Kormošová. Nepotvrdila skoršie informácie spolumajiteľky bioparku Jitky Brusovej, že zvieratá sa von dostali vylomenými mrežami.

"Zvieratá teraz ležia uspané na plachte a skončia späť v klietke," uviedla pred 13:00 Kormošová. Pri zásahu sa podľa nej podaril plán uspať všetky tri zvieratá naraz. "Veterinárom sme robili policajný sprievod, aby sa do bioparku dostali čo najrýchlejšie," povedala. Jeden z veterinárov napríklad prišiel zo ZOO Dvůr Králové nad Labem.

Polícia teraz bude podľa hovorkyne ďalej zisťovať okolnosti úteku šeliem. "Žiadna právna kvalifikácia zatiaľ stanovená nebola," povedala. Po úteku šeliem polícia na miesto vyslala osem policajných hliadok, zásahovú policajnú jednotku a vrtuľník. Príjazd k bioparku strážila hliadka so samopalmi. Obyvateľov Klamoša, kde žije asi 400 ľudí, polícia vyzvala k tomu, aby neopúšťali svoje domy. Nikto z policajtov nakoniec zasahovať nemusel. Šelmy z klietok utiekli pod borovicu, kde v pokoji ležali.

Viac o téme: ZvieratáLevTigreZOO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu