Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európou sa šíri, že Juncker bol na summite opitý: VIDEO Šéf komisie prehovoril, prečo sa tackal

Zábery neistých krokov šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera vyvolali mnoho špekulácií. Zobraziť galériu (7)
Zábery neistých krokov šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera vyvolali mnoho špekulácií. (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa tentokrát dostal do pozornosti médií i verejnosti úplne iným spôsobom. Jeho neisté a tackavé kroky pred stredajšou večerou lídrov EÚ na bruselskom summite NATO vyvolali mnoho otázok a špekulácií. Niektorí špekulovali, že Juncker bol opitý. Oficiálne však tvrdia, že ho sprevádzali silné bolesti a kŕče.

Špekulácie o zdravotnom stave šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera vyvolali zábery jeho neistých a tackavých krokov pred stredajšou večerou lídrov na bruselskom summite NATO. Medzi tými, ktorí šesťdesiattriročnému bývalému luxemburskému premiérovi pomáhali situáciu zvládnuť, boli portugalský premiér António Costa či holandský premiér Mark Rutte.

Zábery neistých krokov šéfa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Juncker v bolestiach

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas dnes novinárom povedal, že Junckera vo chvíli večera výrazne trápil „veľmi bolestivý záchvat ischias, ktorý sprevádzali kŕče“. Šéf komisie by podľa neho práve Costovi a Ruttemu rád poďakoval za pomoc. „Berie lieky, cíti sa lepšie,“ uviedol Schinas s tým, že predseda komisie pokračuje vo svojom nabitom programe.

Aké lieky konkrétne Juncker užíva alebo či sa chce kvôli svojmu stavu v lete podrobiť operácii, nechcel Schinas komentovať. „Podobné bolesti by som neprial nikomu,“ poznamenal. Rutte belgickej televízii VRT povedal, že pokiaľ vie, Juncker vážne zdravotné problémy nemá, ale už dlhšiu dobu ho trápia bolesti v chrbte.

Zábery neistých krokov šéfa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Radšej by som bol opitý

Na záberoch z fotografovania a následného krátkeho slávnostného programu pred múzeom v bruselskom parku Cinquantenaire, kde sa večera konala, je vidieť, že Juncker má problémy už pri vstupe na pódium. Na ňom sa následne veľmi srdečne pozdravil s českým prezidentom Milošom Zemanom. Zeman sám strávil po skupinovom fotografovaní v novej aliančnej centrále časť slávnostného zahájenia summitu ako jediný z predstaviteľov krajín NATO na stoličke. Pri fotografovaní v NATO aj večer pred večerou sa český prezident opieral o paličku.

Zábery neistých krokov šéfa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Junckera následne pri sledovaní programu niektorí z ďalších účastníkov diskrétne podopierali a iní mu podobným spôsobom pomáhali pri následnom presune do sály, kde sa večeralo. Fotografi ho potom zachytili na vozíku. Druhý deň pri príchode na ďalšie rokovania v sídle NATO sa Juncker pohyboval síce pomalšie, ale bez cudzej pomoci.

Zábery neistých krokov šéfa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Médiá pripomínajú, že Juncker o svojich zdravotných problémoch hovoril pred časom v írskom parlamente. Tam pripustil, že niektorí jeho krok vysvetľujú požitím alkoholu, jeho však trápi práve ischias. „Radšej by som bol opitý,“ poznamenal pred írskymi poslancami Juncker.

Zábery neistých krokov šéfa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: SummitNATOBruselJean-Claude Juncker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu