Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Historické rozhodnutie! Svetoznáma firma zničila životy ženám: Rakovina z kozmetiky, MEGAPOKUTA

Firma Johnson & Johnson zaplatí vyše štyroch miliárd eur. Zobraziť galériu (3)
Firma Johnson & Johnson zaplatí vyše štyroch miliárd eur. (Zdroj: Getty Images)

ST. LOUIS - Americká spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) musí skupine žien, ktoré po používaní hygienických potrieb obsahujúcich mastenec s azbestom ochoreli rakovinou vaječníkov, zaplatiť pokutu a odškodné v celkovej výške 4,69 miliardy dolárov (cca 4,02 miliardy eur).

Rozhodla o tom vo štvrtok porota v štáte Missouri. Podľa agentúry Reuters ide o doteraz zrejme najvyššiu čiastku, ktorú musí firma čeliaca množstvu podobných žalôb zaplatiť. Skupina 22-och žien v spoločnej žalobe proti J&J tvrdila, že používanie niektorých výrobkov vrátane detského zásypu, ktoré obsahovali mastenec, im spôsobilo rakovinu vaječníkov.

Firma o hrozbe údajne vedela

Podľa právnikov žalujúcich žien spoločnosť vedela o tom, že mastenec obsahuje azbest, ktorý môže spôsobiť rakovinu. Bez ohľadu na to výrobky predávala, bez toho, aby zákazníkov varovala, uviedli advokáti. Porota po vypočutí približne desiatky expertov uznala nárok žien na odškodné vo výške 550 miliónov dolárov.

Právnici s klientmi po oznámení verdiktu. Firma Johnson & Johnson zaplatí vyše štyroch miliárd eur.
Zobraziť galériu (3)
Právnici s klientmi po oznámení verdiktu. Firma Johnson & Johnson zaplatí vyše štyroch miliárd eur.  (Zdroj: SITA/AP/Christian Gooden/St. Louis Post-Dispatch)

Ide o neférový proces, bráni sa J&J

Neskôr stanovila ešte výšku exemplárnej pokuty, ktorej cieľom je predísť možnému opakovaniu podobných pochybení. Firme nariadila zaplatiť ďalších 4,14 miliardy dolárov. „Johnson & Johnson je hlboko sklamaná verdiktom, ktorý bol výsledkom od základu neférového procesu,“ uviedla podľa Reuters spoločnosť vo vyhlásení. Firma tvrdí, že jej výrobky na báze mastenca azbest neobsahujú a že disponuje za dlhé desaťročia ich predaja štúdiami, ktoré dokazujú ich nezávadnosť. Akcie firmy v reakcii na rozhodnutie o pokute klesli o jedno percento.

Detský púder Johnson
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/AP Photo/Jeff Chiu)

J & J čelí kvôli produktom obsahujúcim mastenec niekoľkým tisícom žalôb. V mnohých podobných prípadoch dostala nariadenie vyplatiť už stovky miliónov dolárov. Vlani v auguste napríklad vysúdila jedná žena v Kalifornii 417 miliónov dolárov. Súdy v prípadoch podobných žalôb výšku postihov stanovenú porotami často pozmenia. 

Firma je Johnson & Johnson je globálny americká farmaceutická firma, ktorá vyrába okrem iného aj zdravotnícke pomôcky a toaletný či hygienický tovar. Korporácia zahŕňa približne 250 dcérskych spoločností s prevádzkami vo viac ako 57-ich krajinách. Jej produkty sú predávané vo viac ako 175 krajinách. Značku firmy Johnson & Johnson nesie mnoho liekov a potrieb pre poskytnutie prvej pomoci. Medzi jej najznámejšie výrobky patria napríklad obväzy Band-Aid, liek Tylenol, výrobky Johnson baby, výrobky Neutrogena a kozmetické prípravky, výrobky starostlivosti o pleť Clean & Clear a kontaktné šošovky Acuvue.

Viac o téme: ŽenyŽalobaPokuta Johnson & JohnsonRakovina vaječníkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu