Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mosul po bojoch stále v ruinách: FOTO Chýbajú nemocnice, životy tisícok ľudí sú v ohrození

Situácia v Mosule je stále neúnosná. Ľuďom chýba lekárska starostlivosť. Zobraziť galériu (7)
Situácia v Mosule je stále neúnosná. Ľuďom chýba lekárska starostlivosť. (Zdroj: TASR/AP)

MOSUL - Rok po tom, čo skončila bitka o Mosul, zostáva tamojší zdravotnícky systém v troskách. Mesto je kompletne zbombardované a ľuďom hrozia rôzne zranenia zo zabudnutých mín i zo zlých životných podmienok. Do mesta sa medzitým vracajú tisíce ľudí.

Rok po skončení bojov je zdravotnícky systém v Mosule stále v ruinách. Na skoro dva milióny obyvateľov je menej ako tisíc nemocničných lôžok. Lekári bez hraníc v západnom Mosule zaznamenali za posledný rok tiež posun v type zranenia - od vojnových cez poranenia mínami a v poslednej dobe ošetrujú zdravotné problémy a poranenia spôsobené zlými životnými podmienkami.

Mosul je rok po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nemocnice stále chýbajú

Počas konfliktu bolo poškodených deväť z trinástich mosulských verejných nemocníc. Zdravotnícke kapacity a počet lôžok sa tam znížili o sedemdesiat percent. Pred začiatkom bojov bolo totiž v Mosule 3 500 nemocničných lôžok, po ich odznení tam zostalo menej ako tisíc lôžok.

Za posledný rok sa ich počet nijako výrazne nezvýšil. Rekonštrukcia jednotlivých zariadení je extrémne pomalá a na 1,8 milióna obyvateľov v Mosule dnes stále pripadá menej než spomínaných tisíc nemocničných lôžok.

Mosul je rok po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Porušenie medzinárodnej normy

To je polovica medzinárodne uznávanej minimálnej normy pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti v humanitárnom kontexte. Podľa tejto normy (The Sphere Standards) by vždy malo byť k dispozícii viac ako desať nemocničných lôžok na desaťtisíc obyvateľov. V prípade Mosulu ide teda o päť lôžok na desaťtisíc ľudí. Množstvo nemocničných lôžok sa pritom používa ako kľúčový indikátor pre schopnosť zdravotníckeho systému poskytovať lekársku starostlivosť.

Mosul je rok po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Počet obyvateľov stále narastá

„Dostať sa k zdravotnej starostlivosti je pre tisícky detí i dospelých v Mosule každodenným problémom. Počet obyvateľov v meste sa pritom každým dňom zvyšuje. Len počas tohtoročného mája sa ich do Mosulu vrátilo takmer 46-tisíc. Zdravotnícky systém sa však nezotavuje a je tam preto ohromná medzera medzi dostupnými službami a potrebami rastu populácie,“ približuje Heman Nagarathnam, vedúci misie Lekárov bez hraníc v Iraku.

Mosul je rok po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Naliehavo sú potrebné pohotovostné oddelenie a chirurgická, onkologická alebo popáleninová starostlivosť. Chýba tiež zdravotnícke vybavenie a pravidelný prísun liekov. Ďalej je potrebná psychologická starostlivosť pre tých, ktorí sa vyrovnávajú s traumami vyvolanými násilím či stratou blízkych a tiež chirurgia alebo fyzioterapia pre pacientov s vojnovými zraneniami. Tí trpia už mesiace, pretože sa im nedostalo lekárskej starostlivosti, ktorú potrebujú, aby sa zotavili zo svojich zranení.

Lekári bez hraníc

Traumy zo zranení

„Kvôli zraneniu nemôžem pracovať. Som z toho deprimovaný,“ uviedol štyridsaťdvaročný Nashwan, ktorého strelil vlani v marci v Mosule ostreľovač do nohy a do chrbta, keď nakupoval jedlo. Odvtedy žije s obrovskými bolesťami a bez adekvátnej lekárskej starostlivosti. „Bol som doma, keď sa bolesť v nohe a bedrách začala zhoršovať, až sa časom stala neznesiteľnou. Vydal som sa preto vlani v októbri do všeobecnej nemocnice v západnom Mosule. Urobili mi pár röntgenových snímok a testov. Potom mi povedali, že potrebujem náročnú operáciu, na ktorú ale nemajú kapacity ani prostriedky,“ opisuje zranený muž.

Mosul je rok po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

„Život je naozaj ťažký. Moje zranenia majú na môj život negatívny dopad v mnohých ohľadoch - na moju rodinu i na deti, s ktorými sa nemôžem hrať. Nemôžem ani pracovať, takže nemáme príjem. Som z toho veľmi deprimovaný,“ podotýka muž, ktorého teraz začali liečiť zdravotníci na klinike chirurgickej a pooperačnej starostlivosti Lekárov bez hraníc vo východnom Mosule.

Otrasné podmienky na život

Životné podmienky v Mosule sú otrasné. Kvôli nedostatku vody a elektriny tam pokrivkáva hygiena, riziko predstavujú pre jeho obyvateľov tiež poškodené domy a hlbokomorské výbušné zariadenia, kvôli čomu je potreba zdravotníckych zariadení ešte naliehavejšia. Tím Lekárov bez hraníc v nemocnici v západnom Mosule zaznamenal za posledný rok posun od vojnových zranení k poraneniam mínami a v poslednej dobe tiež k zraneniam a zdravotným problémom spôsobeným zlými životnými podmienkami. 

Mosul je rok po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Súvisí to do istej miery s tým, že sa do mesta vracia viac ľudí. Napríklad v máji tohto roku 95 percent všetkých úrazov prijatých na pohotovosti v tejto nemocnici spôsobili padajúce trosky, zrútenej budovy alebo pády z nestabilných stavieb. „Je to rok od chvíle, keď konflikt v Mosule oficiálne skončil. Počas toho nadchádzajúceho sa musí ešte veľa urobiť, aby sa dostupnosť zdravotnej starostlivosti zlepšila. Lekári bez hraníc vyzývajú miestne úrady a medzinárodné spoločenstvo, aby urýchlene obnovili verejné zdravotníctvo, poskytli pacientom prístup k cenovo dostupným liekom a zabezpečili nevyhnutné vybavenie v zdravotníckych zariadeniach,“ uzatvára Nagarathnam, ktorého meno pre článok zmenili.

Lekári bez hraníc pôsobia v Iraku od roku 1991. V západnom Mosule v súčasnosti Lekári bez hraníc prevádzkujú nemocnicu, ktorá sa špecializuje na pôrodníctvo, pediatriu a pohotovostnú pomoc. Vo východnom Mosule majú kliniku zameranú na chirurgickú a pooperačnú starostlivosť pre vojnové zranenia. V júli začnú poskytovať psychologickú starostlivosť v klinikách pre základnú zdravotnú starostlivosť vo východnej i západnej časti mesta.

Viac o téme: IrakMosulLekári bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu