Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Cestovný zákaz Trumpa úspešný, potvrdil to Najvyšší súd: Šéf Bieleho domu vo vytržení

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Najvyšší súd USA potvrdil v utorok zákaz cestovania pre občanov z viacerých prevažne moslimských krajín, ktorý zaviedol prezident Donald Trump. Súd tak zamietol námietky, že cestovný zákaz protiústavne diskriminuje moslimov z dôvodu ich náboženstva či pôvodu alebo že prezident prekročil svoje právomoci.

Rozhodnutie sudcov v pomere päť ku štyrom je prvým zásadným verdiktom najvyššieho súdu ohľadne politiky Trumpovej administratívy, uviedla tlačová agentúra AP. Šéf Bieleho domu na rozhodnutie súdu reagoval na Twitteri rýchlo a stručne: "Wow!" Zdôvodnenie väčšinového názoru sudcov sformuloval predsedajúci sudca John Roberts, ku ktorému sa hlasmi pridali jeho štyria konzervatívni kolegovia.

 

 

Roberts napísal, že prezidenti majú právomoc regulovať prisťahovalectvo. "Trumpovo konanie bolo priamo v rozsahu prezidentských právomocí," vysvetlil Roberts. Najvyšší súd v podstate signalizoval svoje konečné schválenie zákazu už vlani v decembri, keď sudcovia povolili, aby táto prisťahovalecká politika vstúpila do platnosti, hoci súdna bitka ešte prebiehala a súdy nižšieho stupňa rozhodli v tom zmysle, že Trump cestovnou politikou prekračuje svoje právomoci.

Trumpova administratíva zaviedla najnovšiu verziu zákazu vlani v septembri. Išlo prinajmenšom o čiastočný zákaz vstupu občanov z Čadu, Iránu, Líbye, Severnej Kórey, Sýrie, Venezuely a Jemenu. Ako dôvod uviedla vysoko rizikové pozadie osôb a "nedostatočnú" spoluprácu týchto vlád pri výmene informácií so Spojenými štátmi.

Somálsko nebolo do tohto zoznamu krajín zaradené, ale vydávanie prisťahovaleckých víz Somálčanom bolo podobne pozastavené, pripomenula agentúra DPA. V námietkach na súde sa poukazovalo na to, že už Trumpove výroky počas volebnej prezidentskej kampane v roku 2016 sú dôkazom, akú mal motiváciu pri zavádzaní zákazu.

Verdikt je podľa Trumpa veľkým víťazstvom ústavy

Prezident USA Donald Trump vyhlásil, že utorkové rozhodnutie najvyššieho súdu v prospech jeho cestovného zákazu, platného pre občanov z viacerých prevažne moslimských krajín, je veľkým víťazstvom amerického ľudu a americkej ústavy. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Trump v utorok novinárom v Bielom dome, kde mal stretnutie s republikánskymi členmi Snemovne reprezentantov a Senátu, povedal, že verdikt súdu predstavuje obrovský úspech.

Prezident zdôraznil, že úrady musia vedieť, kto prichádza do krajiny, a že útoky médií a demokratov na jeho prísnu prisťahovaleckú politiku sú chybou. Oznámil aj to, že plánuje presadiť ďalšie financie na svoj sľúbený pohraničný múr na hranici s Mexikom a že o tejto záležitosti bude v utorok diskutovať so zákonodarcami.

V skoršom vyhlásení, vydanom Bielym domom, Trump uviedol, že verdikt prišiel "po mesiacoch hysterických komentárov v médiách a od demokratických politikov, ktorí odmietajú urobiť to, čo treba na ochranu našich hraníc a našej krajiny".Trump vo vyhlásení doplnil, že kým je on prezident, bude "brániť suverenitu a bezpečie amerického ľudu a bojovať za prisťahovalecký systém, ktorý slúži národným záujmom Spojených štátov a ich občanov".

Najvyšší súd potvrdil v utorok Trumpov zákaz vstupu na územie USA pre občanov z viacerých prevažne moslimských krajín. Súd tak zamietol námietky, že cestovný zákaz protiústavne diskriminuje moslimov z dôvodu ich náboženstva či pôvodu alebo že prezident prekročil svoje právomoci. Rozhodnutie sudcov v pomere päť ku štyrom je prvým zásadným verdiktom najvyššieho súdu ohľadne politiky Trumpovej administratívy. Predsedajúci sudca John Roberts v odôvodnení verdiktu napísal, že prezidenti majú právomoc regulovať prisťahovalectvo.

Trumpova administratíva zaviedla najnovšiu verziu zákazu vlani v septembri. Išlo prinajmenšom o čiastočný zákaz vstupu občanov z Čadu, Iránu, Líbye, Severnej Kórey, Sýrie, Venezuely a Jemenu. Ako dôvod uviedla vysoko rizikové pozadie osôb a "nedostatočnú" spoluprácu týchto vlád pri výmene informácií so Spojenými štátmi. Somálsko nebolo do tohto zoznamu krajín zaradené, ale vydávanie prisťahovaleckých víz Somálčanom bolo podobne pozastavené.

Demokratickí lídri Kongresu sa zjednotili proti verdiktu o cestovnom zákaze

Poprední lídri demokratov v americkom Kongrese sa jednotne stavajú proti utorkovému rozhodnutiu najvyššieho súdu, ktorý potvrdil cestovný zákaz prezidenta Donalda Trumpa, týkajúci sa návštevníkov z prevažne moslimských krajín. Najvyšší súd potvrdil Trumpov zákaz vstupu na územie USA pre občanov z viacerých, prevažne moslimských krajín. Súd tak zamietol námietky, že cestovný zákaz protiústavne diskriminuje moslimov z dôvodu ich náboženstva či pôvodu alebo že prezident prekročil svoje právomoci.

Rozhodnutie sudcov v pomere päť ku štyrom je prvým zásadným verdiktom najvyššieho súdu ohľadne prisťahovaleckej politiky Trumpovej administratívy. Predsedajúci sudca John Roberts v odôvodnení verdiktu napísal, že prezidenti majú právomoc regulovať prisťahovalectvo. Líder demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer z New Yorku vyhlásil, že vďaka Trumpovmu zákazu "ešte nie sme vo väčšom bezpečí a verdikt najvyššieho súdu neznamená, že je zákaz správny".

Schumer označil zákaz za "spiatočnícku a neamerickú politiku", ktorá nezlepšuje národnú bezpečnosť. Líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová zo štátu Kalifornia označila súdne rozhodnutie za "nebezpečné". Uviedla, že podkopáva amerického hodnoty a ústavu.

Pelosiová podľa tlačovej agentúry AP ďalej vyhlásila, že demokrati budú presadzovať politiku, ktorá je "dôrazná a múdra, nie bezohľadná, unáhlená a predpojatá". Demokratický senátor Chris Murphy za štát Connecticut navrhol legislatívu, ktorá má zablokovať financovanie zavádzania tohto zákazu do praxe. Člen snemovne Keith Ellison, prvý moslim zvolený do amerického Kongresu, uviedol, že verdikt najvyššieho súdu dáva "legitimitu diskriminácii a islamofóbii". Tento demokrat zo štátu Minnesota povedal: "Tento verdikt bude jedného dňa hanbou."

Ellison prirovnal súdne rozhodnutie v prospech cestovného zákazu k smutne známym verdiktom v dejinách súdu - napríklad k jednému, ktorý umožnil japonské internačné tábory počas druhej svetovej vojny, alebo k ďalšiemu, ktorý uzákonil doktrínu rasovej segregácie. Podľa demokratického senátora Chrisa Coonsa zo štátu Delaware rozhodnutie najvyššieho súdu, že Trumpov cestovný zákaz je v súlade s ústavou, "neznamená, že je správny, odôvodnený a že odráža hodnoty Ameriky".

Coons, člen senátneho výboru pre súdnictvo, dodal, že predloží legislatívu, ktorá jasne stanoví, že USA "netolerujú diskrimináciu na základe vierovyznania či štátnej príslušnosti""Trumpov cestovný zákaz nie je len diskriminačný a kontraproduktívny, ale je v priamom protiklade so zásadami zakotvenými v našej ústave a s víziou zakladateľov našej krajiny, kde si môžu všetci ľudia slobodne vybrať vieru. Súdne rozhodnutie dokazuje, že máme ešte pred sebou dlhú cestu, kým začneme žiť podľa našich najvyšších ideálov," vysvetlil Coons.

Viac o téme: USADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu