Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vlna protestov v Nikarague: Za nespokojnosť s vládou zaplatili životom šiesti ľudia a dieťa

Protivládnych protestov v Nikarague.
Protivládnych protestov v Nikarague. (Zdroj: SITA/AP Photo/Oscar Duarte)

MANAGUA - Ďalšia vlna násilností v rámci protivládnych protestov v Nikarague si vyžiadala v sobotu najmenej sedem mŕtvych vrátane jednoročného chlapca, informovala v nedeľu agentúra AP.

Násilnosti sa odohrali v hlavnom meste Managua. Polícia uviedla, že chlapca zasiahla guľka vypálená delikventom, ktorý sa snažil zabrániť úradom vyčistiť cestné barikády. Matka chlapca však pre miestnu televíziu povedala, jej syna zastrelia polícia.

Nová vlna násilností vypukla v metropole v piatok večer, len niekoľko hodín po tom, čo Medziamerická komisia pre ľudské práva (IACHR) vo svojej správe naznačila, že nikaragujská vláda porušila ľudské práva počas protestov, v ktorých bolo zabitých viac ako 170 ľudí.

Násilné protesty spustilo aprílové rozhodnutie prezidenta Daniela Ortegu znížiť dôchodky v snahe vyplniť trhliny v sociálnom poistení. Išlo o najkrvavejšie zrážky v Nikarague od ukončenia občianskej vojny v roku 1990. Hoci prezident zakrátko od svojich zámerov ustúpil, prepukli celoštátne demonštrácie za jeho odstúpenie. Ortega výzvy na odstúpenie a vypísanie predčasných volieb odmieta.

Viac o téme: DieťaProtestNikaragua
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu