Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odmietate migrantov s nárokom na azyl? Tvrdý Macron toho má dosť, žiada trest

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že by súhlasil s finančnými sankciami voči krajinám Európskej únie, ktoré by odmietali migrantov s preukázaným nárokom na azyl. Podľa agentúry Reuters to povedal v sobotu po stretnutí so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom.

„Osobne som za mechanizmy, ktoré by toto brali do úvahy," reagoval Macron na otázku o možných finančných sankciách. „Nemôžete mať krajiny, ktoré mohutne ťažia zo solidarity Európskej únie a ktoré mohutne zdôrazňujú svoj národný egoizmus, pokiaľ ide o otázku migrácie," dodal francúzsky prezident.

Jeho vyhlásenie pritom odznelo len deň pred neformálnym stretnutím k téme migrácie, ktoré na túto nedeľu zvolal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Migračné centrá

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu oznámil návrh na vytvorenie uzavretých migračných centier na európskej pôde, ktoré by úradom umožnili rýchlejšie rozhodnúť, ktorí migranti majú nárok na azyl a ktorí nie, pričom tých druhých by mohli hneď poslať naspäť.

Európske krajiny by si následne tých, ktorí spĺňajú podmienky, rozdelili tak, aby odľahčili bremeno, ktoré nesú stredomorské štáty ako Taliansko, Španielsko alebo Grécko, povedal ďalej Macron na tlačovej konferencii v Paríži po stretnutí so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom, pre ktorého to bola prvá zahraničná cesta odkedy 2. júna nastúpil do funkcie.

Obaja lídri pritom zdôraznili potrebu humanitárneho a zároveň zodpovedného prístupu k migrácii. Príkladom zdieľania záťaže je podľa nich minulotýždňové rozhodnutie Španielska prijať loď so 630 migrantmi a následná ponuka zo strany Francúzska prijať časť utečencov, ktorí budú mať nárok na azyl.

Sánchez pricestoval na návštevu Francúzska deň pred neformálnym stretnutím lídrov 16 krajín EÚ v Bruseli, kde sa chcú pokúsiť nájsť spoločný prístup k rozporuplnej otázke migrácie pred budúcotýždňovým európskym summitom.

"Národné riešenia nefungujú. Sme od seba vzájomne závislí," vyjadril sa Macron na adresu Maďarska a Talianska, ktoré zdieľajú protiimigračný prístup. "Extrémisti hrajú na emócie", aby mohli navrhnúť tie najhoršie riešenia, upozornil. EÚ musí mať "spoločnú migračnú politiku... založenú na solidarite, zodpovednosti a rešpekte k ľudským právam," doplnil ho Sánchez.

Viac o téme: SankcieFrancúzskoAzylantiParížEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu